Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Răducan: 'Rezultatele de la Europene au fost extraordinare, dar participarea la Mondiale nu ne-a onorat'

www.forbes.ro
Andreea Răducan

Președinta Federației Române de Gimnastică (FRG), Andreea Răducan, a declarat pentru AGERPRES că rezultatele sportivilor români la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca au fost extraordinare, însă participarea la Campionatele Mondiale de la Montreal "nu ne-a onorat".

"Anul acesta la Europene au fost rezultate extraordinare pentru Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și chiar pentru Larisa Iordache, deși sunt convinsă că ea ar fi putut face mai mult. Din păcate participarea la Mondiale nu a fost nici pe departe cea pe care noi ne-am fi dorit-o. Ne-am întors fără medalii de acolo, iar în plus, Larisa s-a întors și accidentată. Nu a fost o participare care să ne onoreze, de aceea încercăm să tragem un semnal de alarmă. Știu că oamenii vor rezultate, dar ele nu vin peste noapte. Trebuie să avem multă răbdare, gimnastica se începe la 4-5 ani", a spus Răducan, aleasă în luna august a acestui an în funcția de președinte al FRG.

"A fost un an al schimbărilor în ceea ce mă privește. Un an bun, dacă mă gândesc la Campionatele Europene care s-au desfășurat la Cluj-Napoca, tot ce a ținut de organizare, de atmosferă, de spectatorii care au participat la eveniment. A fost un efort făcut de toată lumea și rezultatul final ne-a dat încredere și motivație. Ne-a dat curaj că și noi putem să facem lucruri frumoase", a adăugat președinta FRG.

Principala problemă a gimnasticii românești în opinia fostei campioane mondiale și olimpice este motivarea financiară a antrenorilor. "Problemele federației sunt în primul rând antrenorii, susținerea lor. Este nevoie să ne aducem antrenorii înapoi. Toți vorbim despre faptul că nu sunt copii în sălile de gimnastică, dar antrenorul are și el nevoie de motivație. Azi este nevoie de pasiune, dar și de o susținere financiară. Încercăm să găsim fondurile care să acopere cumva susținerea unor antrenori care au capacitatea să scoată tot ce este mai bun din copiii aflați acum în săli. Poate nici eu nu am fost cel mai talentat sportiv, dar totuși s-au obținut rezultate frumoase și cu mine", a menționat Andreea Răducan.

Citește și: Reggaeton în vestiar: O vedetă de la CSM București a făcut spectacol alături de colegele sale, după ce Suedia s-a calificat în sferturile CM - VIDEO

De asemenea, ea a subliniat că baza de selecție mică și infrastructura la nivelul cluburilor reprezintă probleme importante. "Din păcate acum avem un număr redus de copii în săli. Aproape că nu se mai face o selecție, pur și simplu se adună acei copii și toți merg către loturi. Dar nu putem merge în continuare către lotul național doar cu sportivi ca să îi avem ca număr acolo. Este nevoie de copii cu un real talent, cu pasiune și dorință de a obține performanță în gimnastică. De asemenea, o problemă o reprezintă infrastructura slabă pe care o au cluburile, pentru că nu au echipamente pentru a-și desfășura activitatea. Iar perioada pe care sportivii o petrec la cluburi e foarte importantă. Dacă nu acumulează atunci un bagaj tehnic suficient, va fi mult mai greu la lot să facă elemente de dificultate mare", a explicat ea.

Obiectivul pentru anul 2018 este reprezentat de calificarea la Jocurile Olimpice din 2020. "Anul viitor încep calificările la Jocurile Olimpice. Scopul principal este acela de a reveni la Jocurile Olimpice. E trist că am ajuns să vorbim despre acest lucru, dar ăsta este adevărul. Ne dorim să reintrăm în elita gimnasticii mondiale de unde, din păcate, am dispărut. Trebuie să conștientizăm acest lucru. Înțeleg pe undeva frustrarea iubitorilor de gimnastică, cei care consideră că trebuie să fim mereu pe podium. Sunt de acord cu acest lucru, însă trebuie să avem cu cine și cu ce. În acest moment stăm în doi sportivi, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache, ceea ce face aproape imposibilă obținerea unor medalii. Dacă înainte mergeam cu 5 sportivi și așteptam de la toți medalii, acum lucrurile stau cu totul și cu totul altfel", a afirmat Răducan.

"Obiectivele pentru Europene și Mondiale le vom stabili după ce vom reorganiza loturile naționale. Recunosc că de când sunt la federație mi-am dorit să facem și o evaluare a sportivilor și antrenorilor. Să vedem care sunt sportivii care merită să rămână în lot și au potențial și care sunt antrenorii care pot lucra în continuare cu aceștia. Pentru că să ai 15 copii în lot și să nu poți trimite 2 la concurs e destul de trist. Așa că avem mai multe etape de evaluare din 3 în 3 luni. În același timp încercăm să organizăm cursuri pentru antrenori, de care eu cred că e foarte mare nevoie", a mai spus ea.

Președinta FRG susține că Marian Drăgulescu merită să fie numit gimnastul anului, iar Cătălina Ponor gimnasta anului. "La băieți în fruntea clasamentului îl avem sigur pe Marian Drăgulescu, iar la fete aș alege-o pe Cătălina Ponor, mai ales că este la finalul unei cariere excepționale. Iar pentru sportivul anului este destul de greu de ales. Mă gândesc la Simona Halep, la echipa de tenis de masă a României, la fetele de la canotaj... e greu de ales. Ar fi bine să îi punem pe toți pe locul 1", a adăugat Andreea Răducan.

România a organizat în 2017, la Cluj—Napoca (19-23 aprilie), după 60 de ani Campionatele Europene de gimnastică artistică. Delegația României a obținut două medalii de aur prin Marian Drăgulescu (sol) și Cătălina Ponor (bârnă), una de argint prin Marian Drăgulescu (sărituri) și una de bronz prin Larisa Iordache (bârnă).

Dintre cele 37 de țări participante la CE 2017, doar 13 au câștigat medalii. În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul doi, cu 4 medalii (2 aur, 1 argint și un bronz), fiind devansată doar de Rusia, cu 8 medalii (3 aur, 3 argint și 2 bronz).

La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică, desfășurate la Montreal, sportivii români nu au cucerit nicio medalie. Cea mai bună performanță a fost obținută în concursul masculin de Marian Drăgulescu, locul 4 la sărituri, el fiind de altfel singurul român calificat într-o finală la această ediție a Mondialelor. Ioana Crișan a ocupat locul 23 la individual compus, dar a intrat în finală din postura de a doua rezervă.

Anul 2017 reprezintă de asemenea finalul carierei gimnastei Cătălina Ponor. În vârstă de 30 de ani, sportiva din Constanța și-a anunțat retragerea din activitate după Campionatele Mondiale de la Montreal, ultimul concurs la care a participat fiind Openul Mexican (25 noiembrie), unde a câștigat două medalii de aur și una de argint. În cariera sa, Cătălina Ponor cucerit 23 de medalii la competițiile majore: 5 la Jocurile Olimpice (3 aur, 1 argint, 1 bronz), 5 la Campionatele Mondiale (3 argint și 2 bronz) și 13 la Campionatele Europene (8 aur, 2 argint și 3 bronz).

La gimnastică aerobică, disciplină neolimpică, lotul național al României a câștigat 10 medalii în concursurile de seniori și juniori la Campionatele Europene de la Ancona. La seniori, România a cucerit 3 medalii de aur și 3 de bronz, în timp ce juniorii și-au adjudecat 1 aur, 1 argint și 2 bronz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.