Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Pleșu: În România de azi, nu mai există partide politice

plesu

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Adevarul:

Impresia mea este că, în România de azi, nu mai există partide politice. Există doar un fel de vietăţi dezosate, pline de crevase, lunecuşuri şi fundături, supravieţuind cu greu, fără resurse reale, în virtutea unor isprăvi trecute sau a unei „imagini“ întreţinute demagogic de cîţiva „adepţi“ zeloşi, dar neconvingători.
Mai întîi, marele, ”eternul”, ”monoliticul” PSD dă semne de fisurare galopantă, şi asta, culmea, după ce a cîştigat ”masiv” ultimile alegeri. Preşedintele partidului nu pare foarte mulţumit de premierul pe care l-a desemnat şi de miniştrii săi; vechiul lider, Victor Ponta, bombăne incontinent de pe margine; unii tineri, mai bătăioşi, vor modificări radicale în sfera puterii judecătoreşti şi se arată indispuşi de inerţiile, bîlbîielile, ba chiar ”laşităţile” celor responsabili. Stîngăcii inexplicabile, dacă luăm în seamă experienţa politică a partidului de guvernămînt, ies la lumină în fiecare zi: de la pripa infantilă de a strecura, pe sub uşă, ordonanţa 13, la decizia - online - de a organiza contra-manifestaţii ”pentru salvarea României”, urmată, ridicol, de nerecunoaşterea ei, dar şi de căutarea nevrotică a ”trădătorului” care a făcut-o publică. Nu mai vorbim de hăţişul de promisiuni, retractări, reformulări, amînări şi precauţii legate de ”programul de guvernare”, de sustenabilitatea marilor manevre bugetare etc. A mai fost şi proverbialul Iordache -”altă-ntrebare”, sînt încă în scenă şi marele umorist Daea, şi jucăuşa Firea şi poliglota Olguţa Vasilescu. De neclintit, în optimismul lor ”Zen”, nu sunt decît mohicanii loialităţii crîncene, campionii suficienţei volubile: Andronescu, Nicolicea, Codrin Ştefănescu. Ion Iliescu şi Adrian Năstase abia dacă mai lasă să se audă cîte un oftat, Mircea Geoană prînzeşte ”diplomatic” cu Marian Munteanu, Marian Vanghelie ”dă tare” pe toate canalele, în foştii săi ”complici”. Să fiu pesedist, aş intra la idei. Mi-aş spune că e, poate, momentul, unui reînceput, al unui salvator tratament purgativ… Sunt sigur că există membri ai partidului capabili să se comporte normal (cum a dovedit-o, nu de mult, dl Mihai Chirica, primarul Iaşului).
Cu liberalii, povestea e veche. Trecutul lor ”recent” e de un dinamism greu sistematizabil: o sîrbă orăşenească, cu ”figuri” hip-hop. Cîndva, după `90, au încercat unele ”nuanţe” de generaţie: PNL-AT (Aripa Tînără). Dar au colaborat, încă de-atunci, cu FSN, dar şi cu PAC, cu promiţătoarea Convenţie Democrată (PNL-CD), dar şi cu PD (”Alianţa DA”), plus o uşoară vitamină creştină (ACL) şi iar cu PD (”Platforma Liberală”), apoi cu PSD (USL), cu PDL, cu un pic de Cioloş, niţel USR, şi, în orice caz, fără Tăriceanu care a (re)inventat concubinajul liberalism-socialism, adică dreapta-împrejur spre stînga, cu momente de stînga-mprejur spre dreapta. Alegerile din urmă au fost o catastrofă, şefia partidului e incertă, perspectivele - melancolice. Sunt pe-acolo şi oameni de bine, dar nu se prea văd. Criză teribilă, monşer!
USR-ul îşi trăieşte, febril, pubertatea.  (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Klaus Iohannis da vineri cea mai mare lovitura de imagine a mandatului sau in politica externa: o intilnire oficiala cu Donald Trump la Casa Alba la doar sase luni de la inceperea mandatului. E o vizita surprinzatoare prin rapiditatea cu care a fost aranjata si are mize uriase pentru Romania. E un moment in care faliile politice globale par in miscare, iar Romania sa se pozitioneze corect pentru a-si servi interesele politice si de securitate pe termen lung. Vizita, ale carei obiective nu le stim inca, poate avea un impact major in politica interna din Romania, dar si in situatia strategica din regiune. E posibil sa vedem lovituri "cu manta" in Ungaria, dar si in Turcia. Depinde de Iohannis sa joace corect pentru interesele Romaniei.
Comunicatul oficial al Presedintiei e sarac in detalii cind vine vorba despre obiectivele vizitei: "perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic" si "prioritățile de acțiune" ale Romaniei, plus "angajamentul ferm de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al SUA". Printre rinduri putem intelege insa ca Iohannis va reconfirma la Casa Alba decizia Romaniei de a-si proiecta securitatea nationala in NATO, alaturi de SUA, si nu in formate europene care exclud cooperarea cu noua administratie americana, asa cum sugereaza diferiti lideri europeni aflati in campanie electorala.
Voi reveni asupra obiectivelor.
De ce spun ca e o vizita surprinzatoare? Pentru ca e prima vizita a unui presedinte roman la Casa Alba la inceputul mandatului unui presedinte american. Si pentru ca ea vine pe fondul acuzatiilor la adresa lui Trump (nefondate, din punctul meu de vedere) ca incearca ruperea frontului NATO. Fie si simbolic, vizita atit de timpurie a lui Iohannis arata ca Romania e pe o treapta superioara pe agenda administratiei Trump
Nu am nici o indoiala ca la reusita vizitei au contat si relatiile excelente pe linie militara. Militarii si diplomatii romani sint bine conectati la complexul american de securitate, un conglomerat de institutii si persoane care au o influenta uriasa asupra agendei Administratiei Trump. E suficient sa ne uitam doar la faptul ca Pentagonul e condus de generalul (r) James Mattis, iar generalul HR McMaster este consilierul pe securitate al presedintelui. Ambii au experienta razboaielor recente din Orientul Mijlociu, ambii cunosc contributia Romaniei, ambii apreciaza ca Romania are in zona securitatii un nivel de ambitie peste asteptari ("is punching above its weight", cum spun adesea militarii americani despre tara noastra). Si mai stiu un lucru: ca Romania e un furnizor de solutii de securitate in regiune, nu o sursa de probleme. Intr-o lume extrem de imprevizibila, acesta e un atu urias. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

România a pierdut 3,5 miliarde de euro, bani pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziție gratuit, pentru a ne forma o piață de muncă modernă și bine calificată. Din cauza corupției la nivel guvernamental și a proastei gestionări a banilor europeni, bugetul de stat al României a suferit o pierdere de peste un miliard de euro. Banii trebuiau să-i ajute pe cei care vor să-și deschidă o mică afacere, dar au ajuns în conturile unor politicieni.
În perioada 2007 - 2013, în România s-a desfășurat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Prin intermediul POSDRU, Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 3,5 miliarde de euro pentru a ne îmbunătăți piața muncii. Practic, organizațiile neguvernamentale, firmele private și instituțiile statului puteau scrie proiecte pentru care puteau primi finanțare nerambursabilă de până la 5 milioane de euro. Proiectele trebuiau să-i ajute pe români să se califice într-o meserie sau să-și deschidă o afacere. După încheierea POSDRU, rezultatele sunt departe de planul iniţial.
„Eu am aceste date în mod clar. Aproape 55.000 de locuri de muncă create prin fondurile structurale”, a declarat Corina Creţu, comisarul european Politică Regională.
Practic, statul român a cheltuit 63.000 de euro pentru crearea unui loc de muncă.
Un fost secretar de stat și un fost ministru al Fondurilor Europene spun că POSDRU a fost gândit prost și implementat defectuos. În foarte multe regiuni ale țării au fost calificaţi oameni în meserii pentru care nu exista cerere. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna mai cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa.
Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor.
Lună de lună organizaţiile de prognoză economică aduc date încurajatoare despre zona euro care sugerează că revenirea de acolo devine puternică şi sustenabilă. Pentru Financial Times, revenirea zonei euro este surpriza economică a acestui an, spre deosebire de cea a SUA. Acest lucru înseamnă o proba­bi­litate mai mare ca BCE să înceapă să ia în consi­derare mai serios înăsprirea/norma­lizarea politicii monetare, cea care a făcut din bursele de acţiuni un câştigător al schemelor neorto­doxe de stimulare economică. Joi, membrii boardului Băncii Centrale Europene se vor întâlni pentru a discuta despre economia zonei euro şi despre viitorul politicii monetare. Mulţi economişti se aşteaptă ca BCE să adopte un ton mai relaxat despre riscurile economice. Principalele burse europene de acţiuni au întâmpinat noua săptămână cu scăderi.
Mulţi investitori şi economişti cred că revenirea de acum din zona euro se dezvoltă pe fundaţii solide, notează FT. Peter Praet, economistul-şef al BCE, vorbeşte despre un impuls din ce în ce mai „puternic“ într-o economie care „a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la şocuri externe“. Mulţi se aşteptau ca „bomba“ Donald Trump să impri­me economiei  americane o viteză superioară, dar efectele stimulative ale politicilor noii ad­mi­nis­traţii de la Washington se lasă aşteptate. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.