Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Tinu: Noul proiect de lege al cetățeniei este o nouă nedreptate istorică

Andrei Tinu/ facebook
Andrei Tinu

Modificarea legii cetățeniei, prin introducerea unui termen global de doi ani pentru obținerea cetățeniei române a stârnit o serie de reacții din partea organizațiilor civice, a avocaților și a politicienilor.

Una dintre reacții îi aparține lui Andrei Tinu, vicepreședinte al Partidului Republican din România. Fost președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu este de părere că prin stabilirea acestui termen global se face o nouă nedreptate românilor din comunitățile istorice.

„Practic, având în vedere modul anevoios în care lucrează Comisia pentru cetățenie, aplicanții vor putea primi un răspuns în cinci sau șase ani, dacă nu chiar mai mult”, susține Tinu.

Tinu nu este de acord cu modificările aduse Legii cetățeniei

De aceea, considerând că termenul de cinci luni, prevăzut de textul de lege aflat în vigoare, este suficient, vicepreședintele Partidului Republican din România se alătură celor care își manifestă dezacordul față de aceste modificări, fiind de părere că statul român are obligația de a-i sprijini, prin toate mijloacele, pe românii din Basarabia, Bucovina de Nord, Herța și Timoc, inclusiv prin reducerea termenului de soluționare a cererilor de redobândire a cetățeniei române.

„Existența unor documente neconforme nu este un motiv suficient pentru creșterea duratei de soluționare a cererilor de dobândire și redobândire a cetățeniei române. Există alte instrumente, inclusiv posibilitatea prevăzută de lege de a fi retrasă cetățenia celui care a dobândit-o prin fraudă”, susține Andrei Tinu.

Plecând de la această idee și insistând asupra obligației legiuitorului de a păstra termenul de cinci luni, liderul republican readuce în atenția publică propunerile sale de reorganizare a Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Modificarea legii, în sensul introducerii în Comisia pentru cetățenie a tuturor funcționarilor instituției cu studii în domeniul dreptului sau specialiști în administrație-publică, creșterea ritmului de soluționare a cererilor de cetățenie și reducerea termenelor de soluționare la 3 luni de la depunere, creșterea numărului de dosare depuse prin deschiderea unor centre noi de depunere la Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și în Republica Moldova, introducerea posibilității de a depune cererile de cetățenie și în format electronic (online), deschiderea unor noi centre pentru depunerea jurământului de credință față de România, eliberarea certificatului de naștere în același timp cu certificatul de cetățenie și eliberarea cărții de identitate direct de la sediile ANC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.