Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrzej Duda: Despăgubirile de război pentru Polonia din partea Germaniei sunt o problemă reală nerezolvată

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda a subliniat marţi că despăgubirile de război la care ţara sa consideră că are dreptul din partea Germaniei constituie o problemă reală care nu a fost rezolvată, transmite agenţia poloneză de presă PAP. "Astăzi, după 70 de ani, chestiunea despăgubirilor de război pune probleme politice, dar este un fapt. (...) Noi, polonezii, nu avem niciun motiv să ne ruşinăm sau să ne temem", a insistat şeful statului într-un interviu acordat posturilor catolice Trwam TV şi Radio Maryja, conform Agerpres.

Andrzej Duda a evocat un recent verdict al justiţiei italiene care a ordonat Germaniei să plătească o sumă totală de 6,6 milioane de euro pentru crimele comise de nazişti germani într-un sat din Italia, în 1943. "Dacă a avut loc o crimă, dacă au avut de suferit oameni, trebuie să se acorde compensaţii. Este un lucru firesc, nu e nimic extraordinar (...) Putem discuta dacă aceste reparaţii să fie financiare sau de alt tip", a adăugat preşedintele polonez.

El a ţinut să precizeze că trebuie ţinut cont şi de faptul că Polonia a primit foarte mult sprijin din partea Germaniei după al Doilea Război Mondial şi mai ales în perioada comunistă, dar, "dacă cineva întreabă dacă problema reparaţiilor de război a fost reglementată oficial, trebuie să spunem deschis că nu".

Polonia a renunţat în 1953 la compensaţiile de război, la insistenţele sovieticilor, dar numeroşi experţi au pus sub semnul întrebării acea decizie pe motiv că în acel moment Polonia nu era un stat suveran. În septembrie, Biroul de analiză al Sejmului (Camera inferioară a legislativului polonez) a publicat un raport care conchide că Polonia este eligibilă pentru compensaţii de război de la Germania şi că afirmaţiile contrare sunt nefondate, menţionează PAP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.