Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajaţi ai structurilor MAI, distinşi pentru merite în activitate

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Vela

Un număr de 14 angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne - Poliţie, Poliţie de Frontieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie - au fost distinşi de ministrul de resort, Ion Marcel Vela, cu Emblema de onoare a MAI pentru merite în activitate, scrie agerpres.ro.

Evenimentul s-a desfăşurat pe platoul din faţa sediului ministerului în contextul aniversării Zilei Naţionale a României.

Ministrul Ion Marcel Vela i-a numit "eroi" pe cei premiaţi şi colegii lor din structurile MAI.

"Vă spun eroi pentru că, indiferent dacă serviţi patria în Jandarmerie, în Poliţie, la Pompieri, la Poliţia de Frontieră, la Poliţia Rutieră, în serviciile speciale sau în comanda ministerului, atunci când aţi decis, când v-aţi hotărât să îmbrăcaţi haina militară, atunci când, adolescenţi fiind, aţi visat să reprezentanţi România, să fiţi într-o misiune permanentă, să fiţi alături de toţi compatrioţii noştri, chiar, de multe ori, cu preţul vieţii, atunci, în inima fiecăruia dintre voi, aţi acceptat, jertfa pentru naţiune, jertfa pentru tricolor, jertfa pentru România. Din acest motiv am spus că sunteţi eroi", a declarat Vela.

El a adăugat că îşi propune să fie "un altfel de ministru", care să fie şi "prieten" al angajaţilor din subordine.

"Un ministru normal, care să vă apere, să vă protejeze, să vă ajute, să vă stimeze, să vă aprecieze şi să vă răsplătească atunci când faptele voastre sunt dovezi, sunt probe, sunt exemple că Ministerul Afacerilor Interne este o instituţie de elită a statului român", a mai declarat Vela.

La finalul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne a "oficiat", ad-hoc, şi o ceremonie de logodnă, după ce, cu permisiunea sa, agentul de poliţie George Robert Băcescu, de la serviciul judeţean de transporturi de poliţie Argeş, şi-a cerut în căsătorie iubita, Alexandra, în faţa întregului dispozitiv prezent la ceremonial.

Potrivit MAI, agent-şef de poliţie Marian Fetic şi agent de poliţie Iulian-Mircea Mihai - IPJ Buzău au fost premiaţi pe pentru modul cum au intervenit şi imobilizat un bărbat de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca care atacase mai mulţi pacienţi, dintre care cinci au murit din cauza rănilor suferite.

Plutonierul adjutant Mihai Petre - Jandarmeria Capitalei a primit Emblema de Onoare a MAI după ce în luna septembrie a salvat două persoane căzute în Lacul Plumbuita şi le-a acordat primul ajutor până la sosirea echipajului SMURD.

Plutonierului adjutant Daniel-Laurenţiu Monoranu i-a fost acordată acceaşi distincţie după ce, impresionat de situaţia membrilor unei familii rămaşi fără casă în urma unui incendiu, le-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, o locuinţă pe care o deţine în Arad. Subofiţerul lucrează la Jandarmeria Arad, dar în timpul liber este pompier voluntar în cadrul Serviciului de Pompieri Voluntari din comuna Livada.

O altă distincţie a fost acordată plutonierului adjutant Dan-Lucian Chiş, multiplu campion la karate, care a reprezentat Jandarmeria şi Ministerul la competiţii internaţionale, câştigând numeroase premii.

Subcomisarul de poliţie Daniel-Gheorghe Bădiţă - Poliţia de Frontieră Sighetu Marmaţiei -Biroul Satu Mare a fost distins pentru contribuţia deosebită la combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, inclusiv la destructurarea a patru grupări implicate în transportul şi călăuzirea migranţilor ilegali.

Subcomisarul de poliţie Ciprian Apostu - Poliţia de Frontieră Timişoara a fost premiat, la rândul său, cu Emblema de Onoare a MAI, pentru că a documentat activităţile infracţionale ale mai multor reţele de trafic de migranţi şi a iniţiat şi coordonat mai multe acţiuni specifice, una dintre acestea finalizându-se prin prinderea unei persoane urmărite pentru vătămarea corporală a cinci oameni şi săvârşirea unei infracţiuni de omor.

Agentul principal de poliţie Nicolae Gheorghe Spirea, de la ITPF Giurgiu, a primit aceeaşi distincţie după de a depistat un autocamion cu produse contrafăcute a căror valoare, dacă ar fi fost comercializate ca produse originale, ar fi fost de aproape 2,5 milioane euro.

Plutonierul adjutant Ioan Ciucanu-Stache, de la ISU Neamţ, a fost decorat pentru că în luna septembrie, deşi se afla în timpul liber, a acordat primul-ajutor victimelor unui accident rutier până la sosirea echipajelor de intervenţie.

Plutonierul major Iulian-Constantin Arhire, de la ISU Tulcea, a primit aceeaşi distincţie fiindcă a arătat foarte mult curaj în operaţiunea de salvare a două adolescente care rămăseseră blocate pe marginea unei cariere fiind în pericol să cadă de la o înălţime de 100 de metri.

Plutonierul major Dana-Laura Iancu, de la ISU Braşov, a fost decorată având în vedere că a acordat primul ajutor unui bătrân înjunghiat în gât şi în partea superioară a toracelui, în timp ce se întorcea acasă după o tură de serviciu obositoare.

Locotenentul-comandor Mihai-Andre Mureşan, pilot la Punctul de Operare Aeromedical Bucureşti a primit Emblema de Onoare a MAI având în vedere că a executat un zbor în condiţii extrem de riscante, cu puţin timp înainte de apusul soarelui, reuşind să transporte o echipă medicală aproape de locul unde un unui turist ceh căzuse cu ATV-ul într-o prăpastie.

Plutonierul Gabriel Bărbulescu şi plutonierul major Radu Alexandru Vălean de la IJJ Arad au primit aceaşi distincţie pentru că au participat la acţiunea de salvare a unei femei din apa îngheţată a râului Mureş.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, au fost avansaţi în gradul militar următor, în mod excepţional, pentru fapte de eroism, plutonierul major Călin-Andrei Scorţar şi plutonierul major Cristian Năstase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad.

Cei doi jandarmi s-au aruncat în apa îngheţată a râului Mureş pentru a salva o femeie care încercase să se sinucidă. Militarii i-au acordat primul ajutor şi au efectuat manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului SMURD.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.