Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații care obțin venituri din drepturi de autor, obligați să depună declarația unică la ANAF, deși angajatorul le reține la sursă

declaratia unica ANAF

Conform unei analize efectuate de Economica.net pe baza Codului fiscal, persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă și pentru care au fost reținute contribuțiile sociale în 2023 sunt obligate să depună pentru prima dată declarația unică la ANAF pentru a finaliza veniturile realizate în acel an (capitolul I al declarației).

Această obligație intervine în situația în care plătitorul de venit a reținut contribuții sociale de asigurări sociale (CAS) și contribuții sociale de sănătate (CASS), pentru perioada octombrie – decembrie 2023, la nivelul salariului minim pe economie în vigoare în acea perioadă, respectiv 3.300 de lei brut.

Până în acest an, aceste persoane nu au fost obligate să transmită declarația unică la Fisc, deoarece toate impozitele și contribuțiile aferente veniturilor lor au fost reținute și declarate de către plătitorul de venit prin intermediul declarației 112.

Obligații și pentru cei cu venituri extrasalariale

Aceste persoane nu sunt singurele care trebuie să transmită capitolul I al declarației unice până la data de 25 mai 2024. Mai mult, sunt obligate să o facă și persoanele fizice care au obținut venituri extrasalariale nete sau brute – în funcție de situație – cel puțin egale cu echivalentul a 12 salarii minime de la o singură companie, pentru care compania a avut obligația de a reține CAS și CASS. În plus, în ultimele trei luni din 2023, s-au reținut contribuții sociale calculate la nivelul unui salariu majorat de 3.300 de lei. Astfel, persoanele aflate în această situație vor completa declarația unică (primul capitol), definitivând veniturile și contribuțiile datorate, raportate la nivelul de 3.000 de lei pentru întregul an 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.