Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr: Aștept de la noul guvern soluții pentru combaterea abandonului școlar!

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvar, susține că așteaptă de la noul guvern soluții pentru combaterea abandonului școlar, după ce bugetul Ministerului Educației a fost redus cu peste 2 miliarde de lei.

''Ieri a fost anunțată reducerea bugetului Ministerului Educației cu peste 2 miliarde de lei.

Suma pierdută de Educație este dublă față de anterioara rectificare bugetară. Astfel,bugetul Învățământului scade la 2,7% din PIB.

La precedentele rectificări bugetare vizând fondurile alocate învățământului, actuala guvernare afirma că”decizia de a tăia 200 de milioane de la Ministerul Educaţiei echivalează cu o crimă națională”, acuzând guvernul PSD de “incompetență și lipsă de responsabilitate”.

Este firesc să ne întrebăm: care este intenția acestor măsuri, în condițiile în care sub finanţarea sistemului educaţional este o realitate şi abandonul școlar este în creştere?

Citește și: Treizeci de ani de la plecarea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca

În ciuda măsurilor adoptate până la acest moment, anual, în România, aproximativ 30.000 de copii din ciclul primar și gimnazial abandonează școala. Și nu este singura statistică îngrijorătoare: potrivit datelor prezentate de Eurostat, țara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Conform aceleiaşi instituiții europene, 1 din 5 tineri români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani renunță la studii.

Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Educaţiei, la finalul anului școlar 2018-2019, în învăţământul preuniversitar erau înscrişi 2,8 milioane de elevi. Este cel mai mic număr al populației școlare înregistrat după anul 1990. Este necesar să acordăm o atenţie mai mare acestui fenomen care s-a cronicizat şi să intensificăm acţiunile de depistare şi prevenire a părăsirii timpurii a școlii.

Cu o rată de părăsire timpurie a școlii de 16,4% (conform Eurostat), România se află cu 5,8% în urma mediei UE de 28%, rămânând departe de ținta de 11,3% asumată pentru anul 2020 (conform Agendei Europa 2020).

Numărul în scădere al elevilor impune optimizarea cheltuielilor concomitent cu îmbunătățirea echității. E de datoria noastră să găsim soluții pentru a reduce abandonul școlar şi de a integra copiii în învăţământ, dar aceasta nu se poate realiza prin reducerea bugetului alocat educației, ci, din contră, prin creșterea investițiilor în acest domeniu!

Prin anunțatele tăieri de fonduri,executivul demonstrează că Educația nu se află pe lista priorităților sale.'', susține Angel Tîlvăr într-un comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.