Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr la Senatul Franței: 'Salut sprijinul domnului Jean-Francois Rapin pentru aderarea României la Spațiul Schengen'

Radu Pop
Facebook
angel tilvar

Aflat în vizită oficială, la invitația omologului său din Senatul Franței, dl. Jean-Francois Rapin, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Franței, dl Angel Tîlvăr a abordat, așa cum era de așteptat tema aderării României la Spațiul Schengen. În plus, delegația României, a mai discutat despre criza din Ucraina și consecințele acesteia asupra UE, economia verde precum si cooperarea bilaterală în plan parlamentar în diferitele formate din care atât Franța, cât și România fac parte.

“Subiectul lărgirii Schengen și al aderării României, la acest spațiu a căpătat o importanță solidă pe fondul evoluțiilor produse la nivel european de impactul crizelor din ultimii ani, cauzate de pandemia de COVID-19 și de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. Provocările legate de criza energetică și de numărul semnificativ de persoane din Ucraina care își găsesc un refugiu în UE, aduc în discuție frontierele interne ale Uniunii și rolul României în arhitectura de securitate a Flancului Estic.

Țara noastră, a făcut eforturi diplomatice, politice și tehnice pentru a convinge partenerii europeni de necesitatea admiterii noastre în Spațiul Schengen.

Este un fapt incontestabil că România a fost întotdeauna pro-activă în ceea ce privește inițiativele menite să asigure siguranța unui spațiu european fără frontiere. Ca furnizor de securitate în zonă, România merită să aibă recunoașterea eforturilor de solidaritate și de apărare a spațiului UE pe zona răsăriteană.

Sunt optimist și pentru că am sesizat mobilizarea actualei președinții cehe a Consiliului UE și a Comisiei Europene pentru a sprijini eforturile României de a avansa pe agenda de aderare.

Salut declarația fără echivoc a domnului președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Franței, dl. Jean-Francois Rapin, făcută cu ocazia întâlnirii bilaterale a comisiilor noastre, declarație care ține seama de progresele înregistrate de România. Așa cum a procedat și executivul, dar și Comisia Europeană, Comisia pentru afaceri europene din Senatul Franței susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Aș dori să subliniez că, în contextul vizitei mele în Franța, am exprimat și aprecieri pentru declarațiile de sprijin făcute și de Președintele Emmanuel Macron în timpul vizitei în România, declarații care au avut ecou în rândul partenerilor europeni.

M-a bucurat declarația de sprijin a colegilor francezi, dar nu m-a surprins, pentru că ea vine după o tradițională relație bună pe care o avem cu un partener privilegiat al României în plan european, dar și global.

Franța și România sunt legate printr-un Parteneriat Strategic semnat în 2008 și reînnoit în 2018.

Recent, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dialogul legat de gestionarea situației de securitate regională este mai intens ca niciodată și vizează inclusiv consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic.

În cadrul dialogului pe care l-am avut în Franța, atât la nivel parlamentar, dar și la cel al autorităților locale, am evocat și componenta de cultură comună, concretizată în Sezonul România-Franța (2018-2019) care a avut loc într-o perioadă cu multe semnificații: 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 și deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (semestrul I, 2019).”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.