Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel a luat o decizie RADICALĂ: Germania a suspendat un Regulament european

merkel

Europeană se află 'într-o situaţie nedemnă' de ea în privinţa crizei imigraţiei, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel, într-un dialog cu cetăţenii, în timp ce Berlinul a anunţat că încetează să-i mai trimită pe solicitanţii de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, relatează AFP.

"Europa este într-o situaţie nedemnă de ea, trebuie pur şi simplu s-o spunem", a declarat Merkel, în cadrul unei întâlniri transmise pe internet cu cetăţeni la Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oraş industrial şi minier din regiunea Ruhr, unde trăieşte o importantă comunitate de imigranţi.

În privind afluxului de solicitanţi de azil, "trebuie să-i trimitem înapoi în ţările lor pe cei care - conform unei mari probabilităţi - nu au nicio şansă de a obţine azil", a reafirmat ea.

"Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania şi Kosovo nu sunt ţări unde să existe pentru moment război civil", a adăugat Merkel.

"Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizaţi în mod echitabil în Europa", a subliniat cancelarul german.

"O ţară ca Germania, mai puternică economic decât alte ţări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru ţări din 28 nu-şi pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim", a mai spus Merkel.

Germania se aşteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situaţie în faţă căreia întâmpină mari dificultăţi.

Venirea imigranţilor a stârnit în acelaşi timp reacţii homofobe, în special în estul ţării, unde cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiaţi din Heidenau, unde au avut loc ciocniri violente între poliţişti şi militanţi de extremă-dreapta. Aceasta ar fi prima sa vizită într-un centru pentru refugiaţi de la începutul crizei imigranţilor în Europa.

Pe de altă parte, Germania încetează să-i mai trimită pe solicitanţii de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, a anunţat marţi Biroul federal pentru imigraţie şi refugiaţi (BAMF).

"Salutăm acest act de solidaritate europeană. Pentru Comisie, aceasta constituie o recunoaştere a faptului că statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lăsate singure să se ocupe de numărul mare de solicitanţi de azil care încearcă să se refugieze în Europa", a precizat, de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

"Este singurul caz de acest fel de care avem cunoştinţă printre statele membre", a adăugat ea.

Pe contul său de Twitter, BAMF a indicat că nu mai execută, 'la ora actuală' şi 'în practică', procedura de expulzare a cetăţenilor sirieni spre o altă ţară din UE.

Adoptat în 2003, Regulamentul Dublin II fixează regulile de competenţă în cadrul UE pentru analizarea solicitărilor de azil, lăsând primei ţări de primire grija de a trata cererile de acest fel.

Însă prin derogare, acelaşi regulament prevede o 'clauză de suveranitate' care permite oricărui alt stat să examineze o cerere de azil, a precizat Natasha Bertaud la Bruxelles. "Germania a utilizat această clauză în peste 2.000 de situaţii în acest an", a adăugat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, scrie agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.