Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel încearcă să acopere scandalul de corupție din partidul său creat de afacerile cu măști, după scăderea din sondaje

merkel bautura

Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, şi Uniunea Creştin Socială (CSU), ramura bavareză a uniunii conservatoare, încearcă să pună capăt scandalului creat de afacerile cu măşti împotriva coronavirusului, cu doar câteva zile înaintea unor alegeri importante, transmite AFP.

Presupusele profituri din vânzarea măştilor au dus deja la demisiile din partidele respective a parlamentarilor Nikolas Loebel (CDU) şi Georg Nuesslein (CSU). Ei sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti. Loebel a confirmat vinerea trecută că este implicat în firme care fac astfel de afaceri şi a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august, precizând că nu va mai candida. Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Virgil Musta: ‘Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide’

Ceilalţi deputaţi ai celor două formaţiuni trebuie să dea asigurări, până vineri seara, că nu au obţinut niciun profit din astfel de tranzacţii, nici direct, nici prin firme. Ei au primit un e-mail în acest sens de la liderii grupului parlamentar conservator.

"Ca membri ai Bundestag (camera inferioară a parlamentului german - n. red.), considerăm că avem o răspundere deosebită de a asigura binele comun. Acest lucru este cu atât mai adevărat într-o criză cum este pandemia actuală. Comportarea necorespunzătoare a unor indivizi nu trebuie să discrediteze un întreg grup parlamentar", au arătat în mesaj Ralph Brinkahaus, liderul deputaţilor CDU, şi Alexander Dobrindt, omologul său din CSU.

Citește și: Judecătorul Adriana Stoicescu: Ne-am lăsat călcați în picioare pentru o brânză topită și o sticlă de cola. Ne-am lăsat jefuiți doar pentru a fura puțin și noi, pe lângă ei

Contractele de vânzare a măştilor sunt deja vizate de o anchetă a procuraturii din Munchen privind posibile infracţiuni de fraudă şi corupţie.

Scandalul a izbucnit într-un moment sensibil pentru uniunea conservatoare condusă de Merkel: duminică au loc alegeri în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat, iar rezultatele sunt considerate un indiciu privind scrutinul naţional din septembrie.

Citește și: Florin Cîțu, despre o eventuală demitere a lui Vlad Voiculescu la cererea lui Klaus Iohannis și a PNL: ‘Evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare’

CDU este în continuare partidul cel mai bine cotat în sondajele de opinie din Germania, dar procentajele sale au scăzut în ultimele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.