Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, precizări după încheierea acordului de pace privind Ucraina

merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu-si face niciun fel de iluzii în privinta acordului de pace privind Ucraina încheiat joi la Minsk, subliniind ca exista în continuare obstacole serioase de surmontat înainte de a se ajunge la o solutionare a conflictului ucrainean, informeaza AFP.

'Avem acum un licar de speranta', a spus Merkel la Minsk, la încheierea negocierilor, potrivit unei declaratii difuzate de serviciul sau de presa. Dar 'nu-mi fac nicio iluzie, nu ne facem niciun fel de iluzii. Mai exista înca obstacole serioase în fata noastra (...) exista o sansa reala de a face ca lucrurile sa mearga spre mai bine', a spus Merkel.

Potrivit DPA, Merkel a apreciat totusi ca acordul încheiat la Minsk între guvernul ucrainean si separatisti ofera o ocazie credibila de solutionare a conflictului ucrainean. 'Avem sperante. Nu ne-am atins toate obiectivele, dar avem sperante mari pentru Ucraina, dar si pentru Europa', a adaugat ea.

Cancelarul german a explicat ca presedintele rus Vladimir Putin a trebuit sa faca presiuni asupra separatistilor prorusi din estul Ucrainei pentru ca acestia sa accepte un acord de încetare a focului începând de duminica, 15 februarie, transmite Reuters. 'Spre sfârsit, si presedintele Putin a facut presiuni asupra separatistilor pentru ca ei sa fie de acord cu încetarea focului', a spus Merkel. Sefa executivului german a insistat totodata ca în cele aproape 16 ore de negocieri care au avut loc în capitala Belarusului, presedintele ucrainean Petro Porosenko 'a facut tot ce i-a stat în putere pentru a pune capat varsarii de sânge'.

Atitudinea rezervata a Angelei Merkel fata de rezultatul reuniunii a fost împartasita si de ministrul sau de externe, Frank-Walter Steinmeier, care a declarat ca acordul încheiat între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei cu privire la conflictul din Ucraina nu reprezinta chiar ceea ce si-ar fi dorit Germania. 'Cel mai important lucru este ca Moscova si Kievul au cazut de acord în privinta armistitiului... am consolidat acordurile de la Minsk din septembrie (2014)', a spus Frank-Walter Steinmeier într-o declaratie de presa. 'Pentru unii, acest lucru nu va fi de ajuns. Si noi ne-am fi dorit mai mult - dar aceasta este întelegerea la care au ajuns presedintii Ucrainei si Rusiei', a adaugat seful diplomatiei germane. Steinmeier a apreciat ca negocierile au fost extrem de dificile si si-a exprimat speranta ca ambele parti au negociat cu buna credinta si ca se vor abtine în urmatoarele zile de la orice fel de acte care ar putea periclita acordul.

'Înca mai este posibil ca totul sa fie distrus cu explozii de violenta', a avertizat Steinmeier, care, 'fara niciun fel de euforie', si-a exprimat satisfactia pentru încheierea acordului, transmite EFE. 'A fost o 'nastere' dificila, dar macar am obtinut ceva', a adaugat ministrul german, care a fost prezent alaturi de cancelarul german Angela Merkel la negocierile cu delegatiile Rusiei, Ucrainei si Frantei. În opinia sa, desi acordul nu presupune încheierea crizei, dupa saptamâni întregi de violenta 'Minsk II ar putea fi un pas înapoi de la spirala escaladarii militare si pentru a da un impuls politicii'. Steinmeier a insistat ca pentru prima data au fost fixate 'marje de timp clare' pentru punerea în aplicare a angajamentelor de la Minsk: de la subiectul alegerilor si pâna la controlul frontierelor sau schimbul de prizonieri.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.