Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel: 'Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată. Ar fi trebuit să reacționăm mai rapid la agresivitatea Rusiei'

merkel discurs

"Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată", a declarat Angela Merkel, care a recunoscut că ar fi trebuit să cheltuiască mai mulți bani pentru armata Germaniei pe când era cancelar, anunță dnyuz.com. În comentariile sale cele mai critice de până acum cu privire la propria moștenire, doamna Merkel a recunoscut că "ar fi trebuit să reacționăm mai rapid la agresivitatea Rusiei", afirmând că își asumă responsabilitatea personală pentru că nu a "ținut discursuri pasionale despre asta în fiecare zi".

"Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată cu adevărat pentru că Rusia nu era practic mulțumită", a declarat Merkel pentru ziarul Die Zeit. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Germania și-a majorat cheltuielile militare, dar nu a atins niciodată ținta de cheltuieli NATO de două procente din PIB sub mandatul ei.

În interviu, ea a recunoscut că acest lucru i-a slăbit capacitatea de a negocia cu Vladimir Putin, spunând că "nu a făcut suficient" pentru a-l descuraja pe Putin prin modernizarea armatei germane. Fostul cancelar a refuzat să se căiască de politicile energetice care au determinat Germania să își adâncească dependența de gazul rusesc, în special prin conductele North Stream pe sub Marea Baltică.

Argumentând că sursele alternative de energie ar fi fost prea scumpe, ea a spus că a cumpăra în altă parte ar fi fost "o decizie politică masivă" care "nu ar fi fost acceptată". Merkel a adăugat că blocarea gazoductului Nord Stream 2 ar fi "deteriorat periculos" relațiile cu Kremlinul într-un moment în care Berlinul încerca să medieze o încetare a focului în estul Ucrainei.

Orice recunoaștere a greșelii ar fi lipsită de sinceritate, a insistat ea, susținând că ar fi "patetic" să se arate căință "doar pentru a avea liniște sufletească".

Între timp, Olaf Scholz a declarat că intenționează să pună în funcțiune un sistem european de apărare aeriană în termen de cinci ani. El a declarat pentru ziarul francez Ouest-France că guvernul său "discută cu producătorii diverselor sisteme pentru a fi pregătit pentru decizii concrete".

Sistemul de apărare aeriană, așa-numitul Scut aerian european, are sprijinul Germaniei și a peste o duzină de alte țări NATO. Printre sistemele de armament avute în vedere se numără sistemul german IRIS-T, sistemul israelian Arrow 3 și sistemul american Patriot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.