Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel - ţinta unui puci politic

Merkel Wolfgang Schäuble

RFI:

Criza refugiaţilor zdruncină tot mai tare mare acoaliţie de la guvernare din Germania. Cancelara Angela Merkel este din ce în ce mai des contestată, inclusiv în interiorul propriei sale tabere politice. Ultima « salvă » a venit de la ministrul german de Finanţe. Când Wolfgang Schäuble a comparat miercuri seara afluxul de refugiaţi din Germania cu « o avalanşă », coaliţia de la putere a Berlin s-a zdruncinat din temelii. Sociali-democraţii, aliaţi la guvernare cu conservatorii lui Schäuble, nu au apreciat deloc termenii folosiţi de acesta din urmă. « Oamenii disperaţi nu sunt o catastrofă naturală. Ar trebui să dezbatem cu calm despre refugiaţi şi să nu punem paie pe foc” a replicat ministrul social-democrat al justiţiei Heiko Maas. De partea sa, vice-cancelarul şi patronul SPD Sigmar Gabriel a spus că « refuză această imagine a avalanşei pentru a-i descrie pe refugiaţi ». In fine, revista Der Spiegel a calificat declaraţia ministrului de Finanţe cu un “derapaj”. Mulţi analişti se întreabă astfel de ce Schäuble subminează direct autoritatea cancelarei Angela Merkel. In enigmatica sa comparaţie a refugiaţilor cu o avalanşă, Schäuble a evocat şi “un schior neglijent, imprudent”. Unii bănuie déjà că e vorba în fapt chiar de lidera de la Berlin. « Fie Schäuble vrea s-o facă pe Merkel să-şi schimbe politica faţă de refugiaţi fie vrea să-i ia postul » scrie Der Spiegel. Trebuie spus că presa germană speculează deja de ceva vreme pe zvonurile, pe ipotezele de puci contra cancelarei Merkel iar în acest context, orice vorbă a lui Schäuble – considerat un soi de « cancelar bis » - este privităcu mare atenţie. Cei mai mulţi observatori spun însă că ipoteza « puciului » este improbabilă în ciuda eforturilor lui Schäuble de a se pune în centrul oricărei dezbateri : ieri criza datoriei greceşti, azi cea a refugiaţilor

Digi24:

Dacă va fi acceptat de Parlament, Cabinetul Dacian Cioloş va trebui să fie mult mai atent la nevoile reale ale cetăţenilor şi să aibă o comunicare transparentă cu aceştia. Sunt câteva dintre sfaturile pe care i le dă jurnalistul Cristian Tudor Popescu premierului desemnat. „Nu aștept un guvern tehnocrat, ci un guvern în sfârșit democrat. Acest guvern să fie îndreptat spre popor, în sfârșit, și nu spre politicieni mai mult sau mai puțini parlamentari. Dacă aș fi în locul domnului Cioloş, primul lucru de care aș ține cont ar fi ce ar spune cetătenii acestei ţări. Cioloș nu e în această funcție pentru că a fost pus acolo de Parlament și nici măcar de preşedintele Iohannis. Se află în această funcţie datorită cetățenilor care au ieșit în stradă”, a spus Cristian Tudor Popescu. „În primul rând, m-ar preocupa să am sprijinul cetățenilor, pe care nu i-aș mai trata ca pe niște pitecantropi. Așa i-au tratat guvernele anterioare: lasă că știm noi ce e mai bine de făcut. Aştept din nou de la Cioloș o atitudine de inginer. Să le explice oamenilor, să-i considere ființe omenești înzestrate cu rațiune, care pot înțelege. Dacă ia măsuri nepopulare, să iasă și să explice cu calm: iată de ce trebuia să facem așa, iată de ce nu vă putem mări salariile acum, pentru că iată care ar fi consecințele. Aștept să trateze cetățenii României ca pe niște cetățeni raționali și responsabili. Dacă îi va trata așa, oamenii vor aproba chiar și măsuri mai dureroase ale acestui guvern”, a adăugat jurnalistul.

Ziarul Financiar:

Cu salarii de opt ori mai mici decât în Germania, dar cu preţuri similare la haine şi pantofi, românii ajung să aloce lunar cea mai mare pondere din venit pentru achiziţiile de modă. Un român cheltuie lunar 17 dolari pentru achiziţia de haine şi pantofi, cu 30% mai puţin decât un ceh sau un polonez şi de cinci ori mai puţin decât un neamţ. Totuşi, românii alocă cea mai mare parte din salariul lunar, de 4,2%, situaţie ce con­firmă astfel că piaţa locală este mai dis­pusă să cheltuie bani pe haine şi încăltaminte... Comportamentul de consum al româ­nilor este de fapt unul dintre factorii deter­minanţi pentru retailerii care aleg să vină pe piaţa locală în număr mare. Inditex (pr­o­prie­tarul Zara), H&M şi C&A – cei mai mari jucători din moda europeană - sunt toţi pre­zenţi local. Acestor giganţi li se adaugă alte zeci, chiar sute de nume locale şi inter­na­ţionale care încearcă să mănânce o felie cât mai mare din piaţa de 4,1 mld. dolari, po­tri­vit datelor oferite de compania de cer­ce­tare de piaţă Euro­monitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.