Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel vizitează Grecia pe fondul disputei privind numele Macedoniei

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel începe joi seara o vizită de 24 de ore la Atena, în timpul căreia se va întâlni cu premierul Alexis Tsipras, a cărui coaliţie guvernamentală se află în faţa unui test înainte de un posibil vot al Parlamentului grec în legătură cu noul nume al Macedoniei, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această vizită, prima a cancelarului german în ultimii cinci ani, este văzută ca un sprijin pentru ţara care tocmai a ieşit din programele de ajutor europene, în care Angela Merkel a jucat un rol important în lupta pentru menţinerea coeziunii zonei euro.

"Cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile europene, vizita Angelei Merkel doreşte să sublinieze solidaritatea europeană faţă de Grecia, o reuşită pentru Europa", a declarat pentru AFP Thanos Veremis, profesor de istorie politică la Universitatea din Atena şi membru al conducerii think-tank-ului Eliamep.

Cancelarul conservator va discuta joi după ora 16:00 GMT cu premierul Alexis Tsipras subiecte europene şi internaţionale, în special problema spinoasă a noului nume al Macedoniei, înainte ca cei doi lideri să se adreseze presei în cursul serii.

În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.