Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anghel (PwC): 'Bugetul statului nu încasează aproximativ 38% din TVA'

pixabay.com
diverse, bani, monede

Bugetul statului nu încasează aproximativ 38% din TVA, iar România nu stă bine în ceea ce privește banii colectați din această taxă, a declarat, joi, Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC România, într-o conferință de specialitate.

"La capitolul încasări în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată nu stăm foarte bine. Suntem într-un trend descendent. Are și un record negativ și din păcate suntem pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea la bugetul statului a TVA, acel renumit decalaj de TVA pe care, teoretic, am putea să îl încasăm la buget. Aproximativ 38% nu încasăm la bugetul statului", a spus Anghel, potrivit Agerpres.

Citește și: Fondul Proprietatea 'SCAPĂ' de acțiunile de la OMV Petrom: Sumă uriașă cerută de americani

El a precizat că acest decalaj include frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA.

"Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic. Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil", a mai arătat oficialul PwC România.

PwC România organizează joi o conferință despre trecerea la sistemul plății defalcate de TVA (split TVA) și impactul acestui nou sistem asupra companiilor din România și a băncilor.

'Guvernul României a adoptat legislația pentru instituirea sistemului privind plata defalcată a TVA, care se va aplica opțional începând cu 1 octombrie 2017, urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018. Acest nou sistem ar putea genera dificultați majore în fluxul de numerar al companiilor, generând costuri și cerințe suplimentare pentru contribuabili, legate de adaptarea sistemelor informatice și a programelor contabile, gestionarea plăților și modificarea procedurilor interne de lucru', se arată într-un comunicat al PwC România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.