DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANI a sesizat Fiscul și Procuratura Generală în cazul averii lui Vladimir Plahotniuc

Euractiv
dodon plahotniuc

ANI a încheiat procedura de control a averii în privința unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc.

Reprezentanții instituției susțin că în acest caz, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat dar și procuratura, transmite punctul.md.

Deoarece, subiectul a deținut ultimul mandat de demnitate publică, 4 luni, procedura de control a fost efectuată pentru perioada martie – iunie 2019.

Anterior, în perioada anilor 2014-2015, subiectul a mai fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inspectorul de integritatea având la bază legislația de specialitate, a fost în imposibilitate de a extinde controlul asupra perioadei de referință.

Procedura de control a fost realizată și pe numelui unuia dintre copiii fostului deputat, care se află la întreținerea acestuia.

În rezultatul materialelor probatorii acumulate, atât în țară cât și peste hotare, inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale.

Astfel, s-a  solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa.

În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale.

Totuși, inspectorul de integritate a utilizat instituția asistenței juridice internaționale în baza principiului reciprocității și a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect.

Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public, au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect.

Totodată, inspectorul de integritate a remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat.

În acest sens, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.

În limitele competențelor ANI, subiectului i s-a acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor.

Dacă subiectul nu se va conforma, ANI va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.