Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI apelează la ÎCCJ în cazul judecătoarei care nu poate justifica o avere de 6 milioane de euro - Ar urma să fie audiată de propriii colegi

agentia nationala de integritate ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) strămutarea dosarului judecătoarei care nu poate justifica o avere de 6 milioane de euro, precizează surse judiciare pentru stiripesurse.ro. Cazul judecătoarei Gabriela Cristina Mazilu este în prezent pe rolul Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Însă, după momentul sesizării formulate de ANI, judecătoarea a fost promovată de la Tribunalul București la Curtea de Apel București (CAB), astfel că aceasta ar urma să fie audiată de propriii colegi dacă dosarul ar rămâne la CAB.

Bănuiala legitimă invocată de ANI

Potrivit art. 140 alin. (1) C.proc.civ. „Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică.”

Motivul de fapt pe care se întemeiază cererea ANI este tocmai bănuiala legitimă, pentru că există îndoială cu privire la imparțialitatea judecătorilor. Legea reglementează motivele de „bănuială legitimă” care justifică formularea unei cereri de strămutare sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate. Fără a viza concret situaţia personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, bănuiala vizează împrejurări care, din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor din proces, afectează aparenţa de imparţialitate a unei întregi instanţe şi, implicit, a tuturor judecătorilor care o compun.

Potrivit ANI, motivele de bănuială legitimă în acest caz se referă la faptul că judecătoarea cercetată, Gabriela Cristina Mazilu, își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași instanțe - Curtea de Apel București – pe lângă care funcționează Comisia sesizată de ANI prin Raportul de evaluare.

Activitatea de cercetare desfășurată de Comisie presupune obligativitatea audierii persoanei cercetate, ajungându-se astfel în situația în care judecătoarea să fie audiată de propriii colegi.

„Având în vedere funcția deținută de MAZILU Cristina Gabriela, cuantumul substanțial al sumei identificată ca nejustificată prin Raportul de evaluare și asupra căreia urmează să se pronunțe Comisia precum și notorietatea publică a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 6781/2/2023, apreciem că părtinirea judecătorilor poate fi influențată, fiind afectat dreptul Agenției Naționale de Integritate la un proces corect și echitabil”, se arată în cererea de strămutare înaintată ÎCCJ.

Cazul judecătoarei Mazilu

La începutul lunii octombrie 2023, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că inspectorii au constat o diferenţă nejustificată de peste 6 milioane de euro, între averea dobândită și veniturile realizate ale Gabrielei Cristina Mazilu, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, fost magistrat la Judecătoria Sectorului 4.

În aceeași situație s-a aflat și Ionuţ-Victor Nicoreşteanu, funcţionar public cu statut special în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Inspectorii ANI au identificat o diferență de aproximativ 250.000 euro între averea dobândită și veniturile realizate.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către cei doi.

Judecătoarea Gabriela Cristina Mazilu şi Ionel Victor Nicoreşteanu au fost cercetaţi de DIICOT și în anul 2015 într-un dosar privind credite frauduloase luate de la BRD, în care era implicat şi omul de afaceri Remus Truică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.