Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ani grei de închisoare: Un chinez extrădat de Belgia pentru spionaj a fost condamnat în Statele Unite

Reuters - Agerpres
spionaj economic china

Un tribunal federal american din Cincinnati l-a condamnat miercuri pe un cetăţean chinez la 20 de ani de închisoare, după ce acesta a fost găsit vinovat anul trecut de complot pentru furt de secrete comerciale de la mai multe companii americane din domeniul aerospaţial şi al aviaţiei, a anunţat Departamentul Justiţiei, relatează Reuters, citat de news.ro.

Xu Yanjun, în vârstă de 42 de ani, despre care SUA spun că este spion de carieră, a fost arestat în Belgia în 2018 în urma unei anchete a FBI şi este primul spion chinez extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat. El a fost găsit vinovat în noiembrie 2021 de un juriu federal de conspiraţie, tentativă de spionaj economic şi furt de secrete comerciale.

Procurorii ceruseră o pedeapsă „exemplară” de 25 de ani de închisoare, pentru a descuraja astfel de fapte în viitor.

Xu, acuzat că a fost ofiţer de informaţii de carieră în Ministerul Securităţii de Stat din China, a fost reţinut în Belgia în 2018, după o anchetă a Biroului Federal de Investigaţii. El ar fi folosit pseudonime şi firme-paravan, între 2013 şi 2018, pentru a fura date de la mai multe companii americane din domeniul aviaţiei şi aerospaţial, inclusiv GE Aviation, o unitate a General Electric.

Anul trecut, Ministerul de Externe al Chinei a catalogat acuzaţiile aduse lui Xu drept „pură invenţie”.

Oficialii americani spun că guvernul chinez reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung la adresa securităţii economice şi naţionale a SUA şi susţin că Beijingul desfăşoară eforturi fără precedent pentru a fura tehnologie critică de la întreprinderile şi cercetătorii americani.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia sa deschide un nou caz de contraspionaj legat de China cam de două ori pe zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.