Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ani grei de PUȘCĂRIE într-un dosar al DNA cu un episcop și un fost primar

inchisoare puscarie gratii

Curtea de Apel Oradea a dispus, joi, condamnarea fostului primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, la o pedeapsă rezultantă de şapte ani închisoare cu executare, iar în acelaşi dosar instanţa a dispus achitarea episcopului greco-catolic Virgil Bercea, a declarat joi, pentru AGERPRES, judecătoarea Claudia Rus, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Oradea.

În dosarul respectiv fostul primar Adrian Domocoş a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Citește și: Cercetătorii au aflat ce se întamplă în creier când murim: Vei fi surprins

Adrian Domocoş a fost condamnat, în total, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, după ce instanţa a anulat suspendarea executării pedepsei primite de fostul primar din Beiuş într-un alt dosar soluţionat la Înalta Curte. Practic, în această cauză Domocoş a fost condamnat la trei ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de patru ani din dosarul Top Construct. De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea armei şi a muniţiei deţinute ilegal de Domocoş şi i-au interzis acestuia mai multe drepturi

Potrivit acesteia, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost achitat atât de acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, cât şi de acuzaţia de dare de mită. Achitat a fost şi secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin Mihăilă, dar şi contabila instituţiei, Stela Iambor.

Citește și: Uber și Daimler au bătut palma pentru vehiculele fără șofer

În acelaşi dosar, mai mulţi funcţionari ai Primăriei Beiuş au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare, între câteva luni şi până la trei ani.

Sentinţa magistraţilor orădeni nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte, în termen de zece zile.

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Domocoş ar fi cerut şi ar fi primit în concesiune, în 2011, de la protopopul greco-catolic din Beiuş, o clădire, proprietatea bisericii, pentru o firmă despre care procurorii DNA Oradea susţin că i-ar aparţine edilului. Imobilul a fost concesionat pentru 29 de ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş, administrată de Raveca Pop, mama lui Domocoş. În schimb, primarul de Beiuş ar fi promis că va susţine interesele bisericii greco-catolice în zonă. Pentru spaţiul comercial primit de la biserică, firma lui Domocoş achita o chirie de numai 3.000 de lei pe an, ulterior Alge Dom Com SRL Beiuş subînchiriindu-l unei sucursale bancare pentru 2.000 de euro lunar, o sumă de zeci de ori mai mare.

În schimb, potrivit procurorilor, Adrian Domocoş ar fi favorizat Episcopia prin faptul că nu ar fi luat măsuri referitoare la neplata de către aceasta a taxelor şi impozitelor datorate, dar şi prin faptul că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. Concret, deşi Episcopia avea nu mai puţin de 51 de spaţii comerciale pentru care încasa chirii, acestea nu au fost declarate la primărie şi, în consecinţă, nu au fost achitate impozitele şi taxele, prejudiciul calculat ridicându-se la peste 300.000 de lei.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

Primarul nu ar fi luat măsurile impuse de lege şi în cazul unui magazin de peşte deţinut tot de Episcopie, care funcţiona fără autorizaţie, dar şi în cazul unor lucrări la un alt imobil, tot proprietatea bisericii greco-catolice, care au fost efectuate fără autorizaţiile necesare, potrivit procurorilor.

În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Mihăilă, extinzându-se apoi şi asupra contabilei instituţiei, iar apoi a fost pus sub acuzare şi episcopul Virgil Bercea, anchetatorii considerând că primii doi au acţionat cu acceptul acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.