Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modul în care văd animalele. De ce animalele de uscat văd mai multe culori decât animalele adapate la apă

Cat Time
ochi pisica

Cercetătorii au adunat date extinse despre viziunea a sute de vertebrate și nevertebrate, determinând că animalele terestre văd mai multe culori. Biologii de la Universitatea din Arkansas au aprofundat înțelegerea oamenilor de știință despre vederea animalelor, inclusiv despre culorile pe care le văd, transmite descopera.ro.

Cercetătorii au stabilit că animalele adaptate la uscat sunt capabile să vadă mai multe culori decât animalele adaptate la apă.

Animalele adaptate la habitatele terestre deschise văd o gamă mai largă de culori decât animalele adaptate la păduri.

Cu toate acestea, istoria evoluției – în primul rând diferența dintre vertebrate și nevertebrate – influențează în mod semnificativ culorile pe care le vede o specie.

Studentul doctorand în științe biologice Matt Murphy și profesorul asistent Erica Westerman au publicat recent aceste descoperiri în Proceedings of the Royal Society B.

Articolul lor explică modul în care mediul, evoluția și, într-o anumită măsură, compoziția genetică influențează modul și culorile pe care le văd animalele.

Animalele adaptate la uscat, capabile să vadă mai multe culori decât cele de apă

„Oamenii de știință au emis de mult timp ipoteza că vederea animalelor a evoluat pentru a se potrivi cu nuanțele luminii prezente în mediul lor”, a declarat Westerman.

„Dar această ipoteză este dificil de demonstrat și sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le știm despre vederea animalelor.

Culegerea de date pentru sute de specii de animale care trăiesc într-o gamă largă de habitate este o sarcină monumentală, mai ales dacă luăm în considerare faptul că nevertebratele și vertebratele folosesc diferite tipuri de celule în ochii lor pentru a transforma energia luminoasă în răspunsuri neuronale.”

Capacitatea unui animal de a detecta informațiile vizuale depinde de lungimile de undă și de intensitatea luminii dintr-un anumit mediu.

Cantitatea și sensibilitatea la lungimea de undă a unei familii de proteine retiniene, numite opsine, guvernează spectrul de lumină pe care îl vede un animal.

Cu toate acestea, nevertebratele și vertebratele folosesc în retina lor opsine distincte, iar cercetătorii nu au determinat dacă acestea influențează ceea ce văd animalele sau modul în care se adaptează la mediile lor de lumină.

Murphy și Westerman au adunat date despre vedere pentru 446 de specii de animale din patru filamente.

Diferențele ar putea fi provocate de mutații genetice?

Unul dintre aceste filoane conținea vertebrate – animale care au coloană vertebrală, cum ar fi peștii și oamenii. Restul conțineau animale nevertebrate, cele care nu au coloană vertebrală, cum ar fi insectele, calamarii și meduzele.

Studiul a arătat că, deși animalele se adaptează la medii, capacitatea lor de adaptare poate fi limitată din punct de vedere fiziologic.

În timp ce vertebratele și nevertebratele folosesc, în linii mari, același tip de celule, opsinele, pentru a vedea, ele construiesc aceste celule în mod diferit.

Această diferență fiziologică ar putea explica de ce nevertebratele sunt mai bune în a vedea lumina cu lungimi de undă scurte.

Cu toate acestea, diferența s-ar putea datora unor mutații genetice care apar la vertebrate, dar nu și la nevertebrate, a spus Westerman.

Aceste mutații ar putea, de asemenea, să limiteze gama de lumină în vederea vertebratelor.

„Studiul nostru răspunde la unele întrebări importante”, a spus Murphy, „dar generează și mai multe întrebări care ne-ar putea ajuta să înțelegem și mai bine vederea animalelor.

Putem face mai multe pentru a evalua diferențele în structura retinei vertebratelor și a nevertebratelor sau modul în care creierul lor tratează diferit informațiile vizuale. Acestea sunt întrebări interesante”, a concluzionat Murphy, potrivit EurekAlert.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.