Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara cere Bulgariei să nu permită tensiuni la graniţa comună, înainte de alegeri

Mehmet Muezzinoglu

Ministrul turc pentru muncă şi politici sociale, Mehmet Muezzinoglu, a făcut apel la autorităţile bulgare să nu creeze obstacole la punctele de trecere a frontierei pentru bulgarii din Turcia care vor să voteze duminică în alegerile legislative anticipate din Bulgaria, transmite BTA, conform agerpres.

Ministrul turc a îndemnat autorităţile bulgare "să nu cedeze provocărilor naţionaliştilor extremişti" şi să "respecte dreptul de vot al cetăţenilor bulgari de origine turcă, deţinători de paşapoarte bulgare" .

TEROARE în Londra. ŞAPTE suspecţi au fost ARESTAŢI - LIVE VIDEO

"Dorim ca Bulgaria să nu permită acţiuni ca blocarea frontierelor şi oprirea de autobuze, care fac rău Bulgariei înşeşi", a adăugat el.

Responsabilul turc şi-a exprimat totodată speranţa că recenta blocare a punctului de frontieră Kapitan Andreevo, care a dus la oprirea din drum a cinci autocare de pasageri ce călătoreau din Turcia în Bulgaria, va rămâne un caz izolat şi se vor lua măsurile necesare pentru a se evita repetarea lui.

Miercuri, Gyunai Ozdemir, guvernatorul oraşului turc Edirne, situat aproape de graniţa cu Bulgaria, a cerut în mod similar autorităţilor bulgare să nu permită acţiuni ale grupărilor naţionalist-radicale, ca încercările de a bloca frontiera dintre cele două ţări.

Marţi, traficul peste această graniţă a fost pentru scurt timp întrerupt de susţinători ai coaliţiei naţionaliste bulgare Patrioţii Uniţi, care au argumentat că vor să împiedice intrarea în ţară a aşa-zişilor turişti-alegători, adică bulgari emigraţi în Turcia care votează în mod tradiţional în număr mare în alegerile din Bulgaria.

După recentele modificări legislative care au limitat la 35 numărul secţiilor de vot care pot fi deschise în ţări nemembre ale Uniunii Europene în cadrul alegerilor bulgare, numeroşi cetăţeni bulgari care trăiesc în Turcia sunt aşteptaţi să vină să voteze în Bulgaria.

TEROARE în Londra. Informaţii de ultimă oră despre atacator - LIVE VIDEO

Guvernatorul Ozdemir a amintit de cele cinci autobuze care au fost oprite la Kapitan Andreevo în încercarea de a împiedica intrarea lor în Bulgaria. "Am intervenit şi autobuzele au trecut, iar cazul se află acum la Ministerul de Externe turc. Ambasada turcă din Sofia şi consulatul general al Bulgariei din Edirne se află în contact", a menţionat guvernatorul turc.

Vinerea trecută, premierul interimar bulgar Ognian Gerdjikov a declarat că ia măsuri pentru a preveni orice tentativă a Turciei de a influenţa alegerile anticipate în favoarea unui partid politic care-i reprezintă pe etnicii turci din această ţară. Acum două săptămâni, guvernul de la Sofia l-a convocat pe ambasadorul Turciei, Suleyman Gokce, după informaţii potrivit cărora un ministru turc a făcut campanie la Istanbul, unde trăiesc numeroşi bulgari, pentru DOST, o nouă formaţiune pro-turcă din Bulgaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.