Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anomalie în dosarul lui Ponta. Protejatul premierului sfidează DNA

Laurentiu Ciurel

O situaţie paradoxală riscă să perturbe judecarea dosarului în care Victor Ponta este acuzat de DNA de fals, evaziune şi spălare de bani. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), este inculpat în dosar, iar CEO ar trebui să se contituie parte civilă în proces, pentru recuperarea prejudiciului de 5,6 milioane de euro. Dacă Laurențiu Ciurel, ca director general al CEO, prezintă probe și motive edificatoare în favoarea companiei, va fi recuperat prejudiciul. Concomitent, Înalta Curte de Casație și Justiție va dispune condamnarea sa.

Vezi şi: Ponta ajunge luni în faţa judecătorilor de la ÎCCJ

Cea mai mare companie de stat din România, Complexul Energetic Oltenia, care numără 16.000 de angajați, continuă să fie condusă de Laurențiu Ciurel, din poziția de director general, chiar și după ce Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată, alături de prim-ministrul Victor Ponta, de senatorul Dan Șova și de fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea.

Din rechizitoriul comunicat Înaltei Curți de Casație și Justiție de către DNA, rezultă că lui Laurențiu Ciurel și lui Dumitru Cristea li se impută prejudicierea CEO cu peste 196 miliarde lei vechi, adică aproximativ 5,6 milioane euro, bani care au ajuns la Victor Ponta și Dan Șova.

Încă din timpul urmăririi penale, în calitate de director general al CEO, Laurențiu Ciurel avea obligația de a decide ca această companie să se constituie parte civilă, în vederea recuperării prejudiciului generat, în parte, chiar de el însuși! Mai mult, Consiliul de Supraveghere al CEO și Ministerul Energiei aveau obligația de a constata că Ciurel se află atât în incompatibilitate, cât și în conflict de interese. Ciurel a rezistat, însă, la conducerea CEO, fiind susținut nu doar de Victor Ponta, ci și de patronii societăților abonate la bugetul de mii de milioane de euro al companiei.

Vezi și: Victor Ponta şi Dan Şova, trimişi în judecată de DNA

Odată cu finalizarea de către DNA a rechizitoriului și începerea judecării Dosarului Ponta – Șova, la Înalta Curte de Casație și Justiție, incompatibilitatea și conflictul de interese în care se află Laurențiu Ciurel se adâncesc și afectează grav modul de înfăptuire a justiției, scrie gorjnews.ro.

Sfidând procurorii DNA care au instrumentat Dosarul Ponta-Șova, Laurențiu Ciurel a rămas la conducerea CEO și după trimiterea sa în judecată, poziție din care el însuși decide dacă această companie se constituie sau nu parte civilă împotriva sa, a lui Victor Ponta, a lui Dan Șova și a lui Dumitru Cristea, pentru recuperarea prejudiciului de 5,6 milioane euro invocat în rechizitoriu. Pe tot parcursul urmăririi penale, Ciurel a decis că CEO nu are nevoie de acei bani, chiar dacă, sub conducerea sa, compania a înregistrat anul trecut pierderi de 150 milioane euro.

La termenul din 21 septembrie, CEO a fost citată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în Dosarul Ponta-Șova, pentru a preciza dacă se constituie sau nu parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului generat chiar de actualul director general, Laurențiu Ciurel, împreună cu Ponta, Șova și Cristea. Potrivit Codului de Procedură Penală, CEO se mai poate constitui parte civilă, în acest dosar penal, doar până la citirea actului de sesizare.

Vezi şi: Ponta are un nou dosar la DNA. Se poate adresa o nouă solicitare Parlamentului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.