Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA controlează comerțul cu produse specifice Paștelui

ansvsa

Sacrificarea mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28 aprilie 2019, între orele 07.00-17.00, cu permisiunea DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit Mediafax.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat controale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, la care vor participa toţi medicii veterinari din cadrul direcţiilor judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale.

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru pentru perioada 01.04.2019 - 01.05.2019, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în perioada 01.04.2019 - 01.05.2019 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Citește și: Loturi mari de legume și fructe se descarcă în România; Pe facturi nu se înscrie originea produselor

Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele Argeș, Caraș Severin, Constanța, Sibiu, Timișoara și Hunedoara, este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile, vor fi urmărite respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător, iar transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;

Marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

ANSVA a mai stabilit reguli de transport și vânzare pentru ouă, lapte şi produse din lapte, peşte şi produsele din pescuit, precum și pentru alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.