Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA: 'Numărul focarelor de pestă porcină africană, din România, s-a redus la 716'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 197 de localităţi din 19 judeţe, numărul focarelor active fiind în scădere de la 914 în 25 martie 2019 la 716, informează, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Frans Timmermans transmite un avertisment pentru România:’Aș vrea să avertizez România să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea’

În exploataţiile comerciale au fost consemnate 12 focare. În alte două judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Până la această dată au fost eliminaţi 365.486 de porci afectaţi de boală şi există 1.249 cazuri la mistreţi.

Citește și: Un nou atac lansat de Augustin Lazăr! A cerut ca Adina Florea să fie cercetată disciplinar

Autoritatea veterinară precizează că au fost stinse 520 de focare, din care 20 în judeţul Satu Mare; 2 în judeţul Dâmboviţa (dintre care unul într-o exploataţie de tip A); 7 focare în judeţul Buzău; 3 focare în Maramureş; 76 de focare în judeţul Brăila (dintre care 7 în exploataţii comerciale); un focar în judeţul Dolj; 3 focare în Vrancea; 33 de focare în judeţul Bihor; 97 de focare în judeţul Ialomiţa; 8 focare în judeţul Ilfov; 5 focare în judeţul Giurgiu; un focar în judeţul Argeş; 6 focare în judeţul Olt; 14 focare în judeţul Galaţi; 6 focare în judeţul Teleorman; 58 de focare în judeţul Constanţa; 54 de focare în judeţul Călăraşi; 3 focare în judeţul Timiş; un focar în Sălaj;122 de focare în Tulcea.

Citește și: Avere impresionantă! Cu ce se poate lăuda Florin Călinescu

Până la această dată - 3 aprilie 2019 - au fost despăgubiţi 8.615 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.467.020 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Citește și: Tensiune la Guvern! ‘Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader’

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Citește și: S-a aflat! Ce se află în declarația de avere a lui Rareș Bogdan

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.