Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA: Pesta porcină ne-a lăsat fără porcul de Crăciun, gripa aviară ne va lăsa fără puiul de fiecare zi

ansvsa

România mai are în prezent doar două județe aflate în afara interdicției de pestă porcină. Între timp, peste 22.000 de păsări dintr-o fermă din Maramureș unde a fost confirmat un focar de gripă aviară, au fost omorâte. ANSVSA ne spune că riscul gripei aviare rămâne, indiferent de măsurile luate, scrie Mediafax.

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureș unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autoritățile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit același mijloc de transport pentru dejecții.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș transmis, duminică, inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate.

Între timp 17 tone de carne de pasăre din zone aflate sub interdicție în Ungaria, au fost livrate în România. Informația către ANSVSA a fost transmisă de Comisia Europeană. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor (ANSVSA) a venit cu clarificări luni, anunțând că din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost distribuite în România, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de județe.

Citește și: Donald Trump şi Greta Thunberg, faţă în faţă la Forumul Economic de la Davos

În cele trei depozite care au achiziționat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenției ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de județe din România: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Întrebată dacă există riscul extinderii virsului, și prin extensie posibilitatea afectării consumului de carne de pui în România, Florica Durlea dr. coordonator situații de criză în cadrul ANSVSA a explicat că în pofida tuturor măsurilor, Autoritatea nu poate controla răspândirea visrului pe teritoriul european sau migrația păsărilor sălbatice purtătoare de gripă aviară.

„Această circulație liberă pe piața europeană incubă și un risc. Nu poți tu România să îți pui bariere fizic vorbind și să nu existe și la tine riscul contaminării cu microorganismele care circulă în toată Europa. Sursă naturală de virus gripal aviar o constitue pasărea sălbatică. România e traversată de cel puțin 3 culoare de migrații. (...) Cum putem controla migrația și pasărea sălbatică?”, a declarat medicul ANSVSA.

Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii a făcut prezumții îngrijorătoare în privința industriei alimentare după parcusul Pestei Porcine în România de-a lungul lui 2019.

"Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară", a spus Timiş. "Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producători europeni. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astăzi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar dacă vom dori să cumpărăm de undeva, nu ştiu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastră", a declarat Radu Timiş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.