DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Antena 3 și România TV, amendate de CNA pentru subiectele legate de fraudarea alegerilor locale din Sectorul 1

SONY DSC

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, posturile Antena 3 şi România TV cu amenzi de 25.000, respectiv 10.000 de lei, pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa fraudă de la alegerile locale din sectorul 1, difuzate în perioada 29.09-11.10.2020, potrivit news.ro.

Antena 3 a primit amendă de 25.000 de lei pentru ediţiile din 29 şi 30.09.2020 ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate fără a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 şi nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Postul România TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea mai multor ediţii ale emisiunii „Punctul Culminant”.

Citește și: Stelian Tănase îl desființează pe primarul Brașovului, Allen Coliban, după ce a mințit în CV: Este un impostor, pur și simplu – un mare mincinos.

Realitatea Plus a primit somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.

Conform articolului 3 din Cod, "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Potrivit articolului 40, "în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt".

Citește și: Situație absolut scandaloasă în Vaslui. Un fost traficant de minore a ajuns consilier județean

De asemenea, la articolul 64, este prevăzut că "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

"În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii", potrivit articolului 67 din Codul audiovizualului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.