Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antena 3 vs. restul lumii

truth-lies

truth-liesA fi împotriva tuturor, alegând să spui jumătăți de adevăr în cel mai bun caz și minciuni categorice în cel mai rău caz, este o armă cu două tăișuri. Rezultatul unei astfel de poziționări poate fi foarte ușor acela de a ajunge să fii considerat de marea majoritate cel puțin circar. Dar pe tine nu te încurcă cu nimic să fii considerat circar, ba dimpotrivă. Dacă majoritatea te ia în derizoriu, cei fideli ție se vor simți și mai determinați să te apere și să te susțină.

De ce? Pentru că atunci când plângi mincinos că ești singur împotriva tuturor, de fapt declari că ești deținătorul adevărului absolut. Iar când deții adevărul absolut, înseamnă că toți ceilalți mint. După această rețetă simplă funcționează cei de la Antena 3 și astfel reușesc să-și țină captiv publicul fidel. Meseria de pseudo-jurnalist are mare căutare, acolo unde nu contează adevărul ci cum știi să jonglezi cu el, acolo unde instituțiile statului sunt respectate doar la comandă iar ce-i corect nu găsești prin Constituție ci prin telecomandă.

Orice exagerare, orice adevăr spus pe jumătate și orice minciună prin omisiune încap lejer sub preșul gros al Antenei 3.

Iar pe acest preș nu scrie „Welcome” ci scrie „Cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Astfel, orice critică la adresa Antenei 3 este interpretată de cei de acolo și invariabil de publicul acestora drept un atac la persoană, nu ca un conflict de idei, cum ar trebui în mod normal să fie privit. Manifestându-se după acest crez, Antena 3 nu face decât să șteargă rostul arbitrului din această confruntare. Iar arbitrul în situația de față ar trebui să fie reprezentat de cei mai moderați, cei neimplicați în jocul politic, cei care nu vorbesc în numele unei entități ci în nume propriu și care doar semnalează când una dintre părți derapează. În scandalul ANAF - Antena 3, postul de arbitru informal a fost reprezentat de aceia care își fac publice părerile. Și unde altundeva mai simplu și mai la îndemână dacă nu pe internet?

În altă ordine de idei, generația Facebook nu a dezamăgit nici de această dată. A dezbătut în legătură cu șirul cronologic al evenimentelor, de la decizia judecătorească din 2014 până la vestita notificare de cinci zile. Mai mult decât atât, în online s-a dezbătut despre drepturi și principii, de la libertatea de exprimare a presei până la necesitatea respectării unei decizii judecătorești. Toată această dezbatere, în opinia mea, are rol de arbitru informal, de care tu ca spectator poți ține cont sau nu. În opinia celor de la Antena 3, dezbaterea din online are scopuri ascunse, o agendă separată și alte asemenea, transformându-i pe internauți din oameni cu păreri în oameni părtinitori.

În consecință, în loc să se adreseze creierului, făcând uz de contra-argumente, Antena 3 face în continuare apel la sentimente. Cei care au sancționat circul Antenei 3, sunt prezentați de postul TV drept aceia care își iau în derâdere tații și bunicii, la fel cum ANAF nu căuta să pună în aplicare o sentință judecătorească ci să pună lacăt la gura jurnaliștilor deținători de adevăr absolut. Fiind consecventă pe linia ei de acțiune, Antena 3 nu are cum să își piardă publicul. Pardon! Acest lucru se poate întâmpla. Dar, ca să fie posibil, anteniștii ar trebui să renunțe la titulatura de luptători principiali, rămași singuri împotriva tuturor. Ar trebui ca cei angajați ai trustului Intact să recunoască că sunt și ei muritori, că uneori mai și greșesc, nu doar că odată la ceva vreme le mai  întinde sistemul câte o cursă. Ar trebui să recunoască și să îți însușească criticile. Dar acest lucru ar însemna să le transmită urmăritorilor lor că mai există și alții cu păreri obiective, deținători ai adevărului. Și astfel, tații și bunicii celor tineri ar începe să cântărească obiectiv părerile acestora, nu să le șteargă cu buretele din memorie ca pe niște materiale de propagandă.

În concluzie, Antena 3 își va pierde publicul atunci când nu va mai fi împotriva tuturor. Adică stați liniștiți, Antena 3 rămâne aici acolo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.