Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANTICORUPȚIA ia forme monstruoase în China. Corupții trebuie produși. 88 milioane de comuniști țintă

www.blogs.bath.ac.uk
China

Partidul Comunist Chinez (PCC) îi supune pe unii dintre membrii săi acuzaţi de corupţie la 'tortură', printr-un sistem 'violent şi ilegal', a denunţat marţi organizaţia internaţională de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch, transmite AFP, conform agerpres.ro

De la venirea sa la putere la sfârşitul lui 2012, preşedintele chinez Xi Jinping supervizează o amplă campanie anticorupţie. Cele 88 de milioane de membri ai PCC pot, în acest cadru, să fie supuşi unei proceduri disciplinare interne (numită 'shuanggui'), deconectată de la orice control judiciar.

DEZVĂLUIRI: Cine l-a TURNAT la DNA pe Sorin Blejnar

Conform agenţiei Xinhua, peste un milion de membri ai partidului unic au primit deja diverse sancţiuni în cadrul acestei campanii, suspectată de asemenea că îi serveşte preşedintelui Xi pentru a-şi elimina opozanţii politici, scrie France Presse. 

Suspecţii pot fi închişi în locuri secrete până 'mărturisesc', înainte ca dosarul lor să fie predat justiţiei, unde rata de condamnare este oficial de 99,92%. 

"Preşedintele Xi şi-a bazat campania anticorupţie pe un sistem de detenţie violent şi ilegal", denunţă Sophie Richardson, directoare pentru China a Human Rights Watch (HRW), ONG cu sediul la New York.

Vești proaste pentru românii din Anglia: Au nevoie de DOCUMENTE SPECIALE pentru a munci și locui

Organizaţia a analizat sentinţe şi articole de presă şi a efectuat interviuri cu foşti deţinuţi şi cu familiile lor pentru a redacta un raport, publicat marţi. Documentul oferă exemple de tortură la care au fost supuşi suspecţii: privare de somn, de apă sau de hrană, lovituri, obligaţia de a sta în poziţii inconfortabile sau ameninţări asupra familiei. 

"Am fost obligat să îmi inventez fapte ilegale. Dacă nu, mă loveau", spune unul dintre foştii deţinuţi citat în raport. 

Un altul detaliază cum a fost constrâns să stea în picioare sau aşezat timp de intervale de 12 ore fără a putea să îşi schimbe poziţia. "Picioarele se umflau, fundul amorţea, începea să curgă puroi", adaugă el. 

Un avocat din Beiijing spune cum clientul său nu era lăsat să doarmă decât o oră pe zi, petrecându-şi restul timpului obligat să ţină în echilibru o carte pe cap. După opt zile, "el a recunoscut tot ce i se cerea să recunoască", subliniază avocatul. 

Media chineze au relatat despre moartea a cel puţin 11 persoane în cadrul acestor detenţii, conform HRW. În majoritatea cazurilor, autorităţile au prezentat aceste decese ca sinucideri, notează organizaţia. 

Aceste practici "nu doar că prejudiciază sistemul judiciar chinez. Dar îl aruncă în derizoriu", spune Sophie Richardson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.