Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antieuropenii intră pentru prima dată într-un parlament regional din vestul Germaniei

Tânărul partid antieuropean german Alternative für Deutschland (AfD) şi-a făcut duminică intrarea în parlamentul regional din Hamburg (nord), o premieră într-un Land din vestul ţării, potrivit proiecţiilor difuzate de televiziunea publică, relatează AFP şi Reuters. 

Cu aproximativ 47% din voturi într-un scrutin regional, Partidul social democrat (SPD) la putere acolo a fost reales lejer în acest mare oraş-port (al doilea mare oraş al ţării cu 1,8 milioane de locuitori), unul din bastioanele sale istorice, chiar dacă pierde majoritatea absolută şi va trebui să guverneze cu Verzii (circa 12%). În schimb, conservatorii (CDU) cancelarului Angela Merkel au suferit o înfrângere istorică cu doar 16% din voturi (în scădere cu 6 puncte în raport cu 2011), cel mai slab scor la Hamburg de după război. 

AfD, care militează pentru desfiinţarea monedei unice europene şi a adoptat o linie dură asupra imigraţiei, era creditat, duminică seară, cu 6% din voturi în scrutinul local din acest oraş-stat, potrivit proiecţiilor canalului ZDF, peste pragul de 5% necesar pentru a obţine locuri. 

Partidul creat acum doi ani în urma crizei euro îşi confirmă ascensiunea rapidă în peisajul politic german, după ce anul trecut a intrat în trei parlamente regionale din estul ţării (Brandenburg, Turingia şi Saxonia).

"Suntem foarte mulţumiţi de acest rezultat, este a patra oară când intrăm într-un parlament regional", a salutat preşedintele partidului, Bernd Lucke, un fost profesor de economie la Universitatea din Hamburg. 

Acest partid eurosceptic exploatează din plin nemulţumirea contribuabililor germani convinşi că sunt "vaca de muls" a Europei şi condamnaţi să plătească pentru ţările din Sud în criză. 

Descris adesea ca populist, AfD a adoptat poziţii foarte conservatoare în materie de familie sau de imigraţie. Unii aleşi au pledat pentru o apropiere de mişcarea islamofobă Pegida, care a mobilizat timp de mai multe săptămâni mii de manifestanţi în zilele de luni la Dresda (Saxonia), înainte de declinul ei. 

Cu toate acestea, Angela Merkel rămâne extrem de populară în Germania şi experţii 
au avertizat înaintea votului că rezultatul nu ar trebui să fie văzut ca o reflectare a stării de spirit naţionale, notează Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.