Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anton Pisaroglu, amplu interviu în revista Forbes Franța: `Franța trebuie să își clarifice strategia de politică externă mai ales în ceea ce privește Rusia`

Anton Pisaroglu

Consultantul politic Anton Pisaroglu a acordat un amplu interviu publicației Forbes Franța, răspunzând unor întrebări referitoare la cariera sa, la opiniile sale legate de politică externă și considerații personale privind unele dintre proiectele în care este implicat.

Redăm mai jos interviul apărut în revista Forbes France sub titlul ”De la sport la consiliere politică: călătoria uluitoare a lui Anton Pisaroglu” în data de 11 septembrie 2023:

”Despre omul Anton Pisaroglu

Desfășurați funcții puțin cunoscute și oarecum prost înțelese, cum vă prezentați?

Consultanța politica e într-adevăr câteodată înțeleasă într-un mod puțin greșit, chiar de cei care activează în acest domeniu, cu atât mai mult de publicul larg. Consultanța politică reprezintă un demers complex, care implică multiple zone de cunoaștere din parte acelui care o practică, multiple nuanțe geostrategice și socio-economice.

Așadar, paradoxal pentru client, întâi ascult eu oamenii, mă conectez cu cultura și modul lor de gândire, cu dorințele și aspirațiile lor, dar fac și analize sociologice  pentru ca mai apoi să construiesc strategiile. Campaniile politice au la bază foarte multă matematică, exactități provenite din analize și foarte puțin ” feeling”.

Interesul național al spațiul respectiv trebuie apoi compatibilizat geostrategic și comercial cu zona în care se află, cu vecinii și partenerii externi. Abia atunci pot spune că am completat imaginea de ansamblu. Dacă nu ajungem la imaginea de ansamblu, nu ne-am atins scopul și din acest motiv multe campanii eșuează, prin incapacitatea echipei de campanie de a-și poziționa corect candidatul.

Empatia mă ajuta enorm in ceea ce fac. Sunt în permanență conștient de faptul că deciziile oamenilor politici influențează decisiv viața și bunăstarea oamenilor, aceștia punându-și amprenta pe istoria și destinul unei țări. De aceea se întâmplă să nu accept toate proiectele care mi se propun ci doar cele în care cred.

Cum ați trecut de la sport de performanță la expert în securitate și mai apoi la consultanță geopolitică?

Datorez enorm practicării sportului de performanța pentru ca mi-a modelat o voință de fier, o ambiție de nestrămutat și m-a învățat că munca este o condiție sine qua non pentru a avea un viitor de posibilități nelimitate.

Trecerea către expert in securitate în zone de conflict s-a întâmplat pentru că m-a atras domeniul și Africa, pentru ca acolo am avut primul proiect. M-am specializat rapid și am început să cunosc continentul african din ce în ce mai bine și am derulat cu succes proiectele pe care le-am asumat.

Consultanța politica a venit natural, valorificând toată expertiza acumulată și specializându-mă în Statele Unite.

Am avut proiecte în Europa, Asia, Africa, Statele Unite și Orientul Mijlociu dar și în țara mea, unde am fost senior adviser al premierului României și al altor șefi de stat din Africa și Europa.

Care sunt proiectele dumneavoastră actuale?

În prezent sunt implicat în mai multe proiecte printre care campania lui Siteny Randrianasoloniaiko, candidat pentru funcția de președinte al Madagascarului,   și proiecte cu guverne din Orientul Mijlociu și Asia.

Cum ați descrie dumneavoastră evoluția consultanței politice/geopolitice?

Cred că foarte mult timp consilierea politică a fost practicată empiric de către persoanele de încredere ale fiecărui politician sau candidat. Însă acum din ce în ce mai mult sunt utilizate abordările multidisciplinare, ceea ce mă bucură, pentru că acestea iau în considerare multe variabile.

Ceea ce consider a fi foarte important - având în vedere faptul că un consilier strategic are la îndemână instrumente cu o putere mare de influență – este respectarea unor standarde de etică de la care să nu abdice.

Pericolul manipulării publicului este în această epocă mai mare ca oricând, echipele de campanie având la dispoziție instrumente care profilează și micro-targetează social media, astfel că votantul cu greu își mai poate forma propriile păreri. Vedem mai mult ca oricând astăzi propaganda rusă, într-un context geopolitic tensionat datorită invadarea Ucrainei și pe continentul african, cum destabilizează țările țintă prin război hibrid.

Consilierea unui politician incumbă o responsabilitate enormă din partea celui care o practică pentru că prin deciziile sale poate influența major momente hotărâtoare din istoria unei națiuni – dacă nu are suficientă înțelegere geopolitică poate conduce liderul politic către decizii eronate sau poate să nu aibă suficient curaj și determinare pentru a preveni politicianul să pună țara pe un traseu dezastruos.

Despre parcursul său

Puteți să ne prezentați parcursul dumneavoastră profesional?

Ca mulți dintre oamenii din sud-estul Europei, provin dintr-o familie simplă, am crescut în primii ani în comunism iar apoi într-o perioadă de tranziție foarte tulbure din punct de vedere economico-social. Faptul că am fost sportiv de performanță cred că m-a ajutat enorm să mă formez și să îmi construiesc un sistem de valori sănătos.

Am avut ocazia să conduc campanii prezidențiale în Europa și Africa, dobândind experiență și cunoaștere aprofundată a țărilor în care am lucrat. În perioada mea de senior adviser al mai multor șefi de stat din Africa și Europa, am avut ocazia să lucrez îndeaproape cu multe personalități politice proeminente și să contribui, din rolul meu, la proiecte importante pentru țările respective. De asemenea, am fost implicat în proiecte politice în Africa sub-sahariană – Burkina Faso, Nigeria, Senegal, Ghana, Guineea Conakry, Sudan – și în prezent sunt consilier politic pentru campania prezidențială a Siteny Randrianasoloniaiko din Madagascar.

Care dintre campanii v-a marcat cel mai mult?

Cred că cea mai marcantă campanie prezidențială pe care am avut-o este cea a Vioricăi Dăncilă, care a fost prima femeie prim-ministru și prima femeie candidat la funcția de președinte al României care a ajuns în turul al doilea. Campania aceasta este specială pentru că va rămâne în istorie ca un câștig pentru statutul femeilor din România și cuvântul care caracterizează cel mai bine proiectul este ”curaj”. Doamna Dăncilă a avut curaj să își asume, în mijlocul unei campanii negative foarte asidue, rolul de candidat la președinție, iar echipa din spatele domniei sale a avut curaj să deruleze o campanie electorală curajoasă, marcată de cea mai vizibilă și spectaculoasă creștere în sondaje.

Așadar, deși a fost singura campanie pe care am pierdut-o din portofoliul meu, câștigurile au fost dintre cele mai valoroase.

Ați condus mai multe campanii în Africa - care a fost mai exact rolul dumneavoastră? Cum susțineți tranzițiile după alegeri?

Proiectele pe care le-am derulat în Africa sub-sahariană au presupus crearea strategiilor de campanie, elaborarea de mesaje adaptate pentru diferitele segmente de alegători, comunicarea strategică în media, analizarea rezultatelor. De asemenea, unele proiecte au implicat consiliere politică strategică - reforme guvernamentale, politici publice, gestionarea de crize și comunicare strategică.

În cazul unora dintre campaniile prezidențiale, m-am implicat și la faza de implementare, de după alegeri, a reformelor și politicilor guvernamentale pregătite în platformele program ale candidaților.

Despre expertiza și viziunea sa

Care este părerea dumneavoastră despre evoluția relațiilor internaționale și economice dintre Europa, Africa și SUA?

Africa este în unele zone, un paradox – sărăcie extremă și resurse naturale din abundență. Tocmai existența acestor resurse a făcut-o țintă pentru diverși oameni de afaceri foarte potenți financiar care au corupt, foarte facil, administrațiile, prin puterea falselor bune intenții.

Uniunea Europeană a sprijinit trecerea către continentul african a transporturilor de cereale dinspre Ucraina, în contextul războiului. De asemenea, instituțiile europene se implică activ în asigurarea bunului mers al proceselor electorale, prin desemnarea de observatori la scrutine din diverse țări africane.

Asistăm la un asalt asupra Africii din partea Rusiei, care trebuie decriptat, firește, în context geopolitic. Observăm că influența rusă se manifestă în aproape jumătate din țările africane – fie prin alianțe ale Rusiei cu țări stabile fie prin destabilizarea statală a altora prin grupul paramilitar de mercenari Wagner care organizează lovituri de stat în schimbul exploatării resurselor minerale locale.

Mai mult ca niciodată țările africane trebuie respectate de marile puteri, tratate ca egale pentru că cei mai mulți lideri africani își doresc să fie parteneri de discuții, iar țările lor să nu mai fie tratate precum colonii. Interesul și bunăstarea cetățenilor africani trebuie pus pe primul loc. În același timp, aceiași lideri africani trebuie să asigure țărilor lor un parcurs democratic stabil, eliberat de flagelul corupției.

Care sunt legăturile dumneavoastră cu Statele Unite?

În SUA mi-am perfecționat pregătirea profesională. Am parteneri cetățeni americani în companiile mele, cu care colaborez în unele dintre proiectele pe care le derulez. Sunt profesioniști extraordinari de la care am avut multe de învățat, care provin din mediul politic, de afaceri,  armata și serviciile de informații. Pentru mine a fost o onoare să am ocazia să colaborez cu persoane cu un nivel profesional foarte ridicat.

Ce influență are Franța la nivel internațional, în cadrul discuțiilor pe care le aveți cu șefii de stat din Asia Mică, Orientul Mijlociu și Africa sub-sahariană?

Franța are un cuvânt important în unele dintre țările pe care le-ați menționat însă personal cred că Franța trebuie să își clarifice strategia de politică externă mai ales în ceea ce privește Rusia, pentru că epoca pe care o parcurgem este de reașezare geostrategică.

Discursul politic despre strategiile de politică externă are o doză mare de abstract, pe când viitorul țărilor din zonele menționate de dumneavoastră este concret, format din decizii cu impact comercial care se reflectă imediat în bugetele țărilor respective.

Astfel că în aceste calcule trebuie să luăm în considerare mai degrabă schimburile  comerciale, să ne îndreptăm atenția către zona Caucazului, de exemplu, care este foarte activă din punct de vedere al producției și are un interes crescut pentru colaborări strânse cu Europa, Africa și Statele Unite.

Crizele regionale întreținute de Rusia au împiedicat mult prea mult vizibilitatea acelei zone asiatice și este timpul să nu ne mai lăsăm manipulați de aceste strategii.

Sunteți în egală măsură un mare sportiv și un consilier de federații sportive, sportul poate fi considerat un instrument al diplomației, în opinia dumneavoastră?

Mai ales în ajunul Cupei Mondiale de Rugby și a Jocurilor Olimpice din 2024. Cred foarte mult în puterea formatoare a sportului pentru dezvoltarea mentală și comportamentală sănătoasă a tinerei generații și în coeziunea pe care o generează. Un aspect pe care îl consider extrem de important e acela că practicarea sportului îi ține pe copii și tineri departe de droguri și alte comportamente distructive care, din păcate, sunt foarte greu de controlat în lumea în care trăim.

Sportul trebuie să fie tratat în cheie diplomatică pentru că reușește să reunească în armonie și respect reciproc culturi diferite, îmbunătățește mintea și spiritul, și promovează fair play și valorile.

Cred cu tărie în diplomația sportivă și în succesul acesteia, în puterea pe care o poate exercita în sensul aducerii consensului între țări aflate în conflict politic și diplomatic.

Care credeți că au fost schimbările socio-economice majore din ultimii ani?

S-au schimbat codurile diplomației economice după COVID și războiul din Ucraina? Fără îndoială evenimentul disruptiv al ultimilor ani este pandemia de COVID 19. Impactul acesteia a fost atât de profund, arătând umanității că, în ciuda atât de multor progrese științifice și tehnologice, ființa umană are o fragilitate incontestabilă. Efectele pandemiei s-au resimțit la absolut toate nivelele, apărând diverse studii care au încercat evaluarea efectelor la nivel economic.

Însă cel mai greu de cuantificat, după părerea mea, este efectul asupra sănătății psiho–emoționale  a tinerei generații pe segmentul de vârstă 14 – 24 de ani, aflată în perioadă de formare. De aceea cred că trebuie să nu pierdem din vedere, peste tot în lume, elaborarea unor politici publice adecvate de răspuns la necesitățile acestor tineri. Acesta este una dintre preocupările mele în proiectele pe care le derulez.

Un alt eveniment care a impactat lumea este războiul din Ucraina, care a bulversat patru continente. Efectele sale se resimt cu atât mai acut pentru că umanitatea nu a avut suficient răgaz pentru a-și reveni din coșmarul Covid.

Având în vedere că deciziile adoptate în prezent de liderii politici vor marca viitorul pe termen mediu și lung, cred că, cel puțin cât privește tranziția energetică a Europei și ruperea de dependența față de Rusia, măsurile au fost echilibrate. Caucazul de Sud este, din această perspectivă, un furnizor de stabilitate în Europa.

Atât pandemia de Covid cât și războiul din Ucraina reprezintă un teren fertil pentru proliferarea, peste tot în lume, a unui alt război, nevăzut, acela al dezinformării - informational warfare, pe care cred că oamenii încă nu îl iau suficient de in serios ca amenințare. Acest informational warfare a născut un instrument foarte insidios: post-adevărul, mai simplu modelarea convingerilor opiniei publice prin intermediul emoțiilor puternice precum mânie și frică. Acest trend a condus la creșterea populismului și a extremismului atât de stânga cât și de dreapta, lucru care trebuie privit cu precauție, pentru că lumea are nevoie de stabilitate.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.