Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonel Tănase: Modernizarea staţiei Arefu este un obiectiv care va contribui la întărirea reţelei de transport al energiei electrice

Guvernul Romaniei
Antonel Tănase

Guvernul României continuă investiţiile în dezvoltarea Sistemului Energetic Naţional, în acest sens urmând să fie modernizată şi retehnologizată, cu 76 de milioane de lei, Staţia Electrică de Transformare Arefu, din judeţul Argeş, care asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru, a anunţat luni Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, potrivit AGERPRES.

"Reţeaua electrică de transport este un important circuit de infrastructură naţională care trebuie să funcţioneze în permanenţă. De aceea, este necesar un nivel de flexibilitate investiţională care să asigure menţinerea reţelei în parametri optimi de desfăşurare a activităţii. Mă bucură faptul că Transelectrica îşi asumă cu responsabilitate rolul de companie strategică la nivel naţional şi regional şi investeşte în consolidarea reţelei. Secretariatul General al Guvernului, în calitate de administrator - în numele statului român - al pachetului majoritar de acţiuni al Transelectrica, monitorizează cu atenţie implementarea proiectelor de investiţii pentru consolidarea şi modernizarea ansamblului reţelei interne de transport al energiei electrice. Siguranţa în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional este o prioritate guvernamentală, iar Transelectrica a confirmat de fiecare dată că este un factor-cheie care lucrează pentru a menţine garanţia acestui aspect. Modernizarea staţiei Arefu este un obiectiv care va contribui la întărirea reţelei de transport al energiei electrice şi face dovada seriozităţii strategiei investiţionale a Companiei", a spus Antonel Tănase, conform unui comunicat al Transeletrica, remis AGERPRES.

Citește și: Probleme pentru Ana Maria Prodan, după ce s-a infectat cu coronavirus: Sexy impresara a chemat salvarea

Secretarul General al Guvernului, alături de Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, şi de membrii Directoratului - Andreea Miu şi Bogdan Marcu, au efectuat luni o vizită de lucru la Staţia Electrică 220/110/20 kV Arefu, pentru analizarea parcursului derulării lucrărilor de modernizare recent iniţiate.

Proiectul este derulat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, societate la care Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, administrează pachetul majoritar de acţiuni.

În Staţia Electrică de Transformare Arefu se iniţiază în această perioadă ample lucrări de retehnologizare, în valoare de circa 76 de milioane de lei, atât pentru implementarea unor echipamente şi tehnologii de actualitate şi pentru alinierea la concepte moderne de funcţionare pe toate nivelurile existente în cadrul staţiei, cât şi pentru extinderea staţiei cu un nou nivel de tensiune, respectiv cel de 400 kV.

"După încheierea procesului de modernizare, Staţia Arefu va dispune de toate elementele necesare implementării conceptului de Smart Grid, în acord cu cele mai noi standarde europene, şi va fi adusă la nivelul tehnologiei de vârf în domeniu. Cu atât mai mult cu cât staţia electrică Arefu asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru. Materializarea planului de investiţii al Transelectrica, prin proiecte de anvergura celui demarat în Staţia Arefu, va asigura standardele optime de funcţionare a SEN, transportul energiei electrice realizându-se la un nivel de calitate corespunzătoare şi în conformitate cu normele specifice", a explicat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Staţia Electrică de Transformare Arefu a fost pusă în funcţiune în anul 1966, aspect ce a impus demararea investiţiei de modernizare în două direcţii. Prima direcţie are în vedere retehnologizarea instalaţiilor în concordanţă cu cele mai avansate soluţii de echipare şi operare, iar cea de-a doua - extinderea staţiei cu un nivel superior de tensiune, menit să răspundă nevoii de dezvoltare industrială a zonei Argeş-Vâlcea şi să asigure integrarea staţiei în inelul de 400 kV al reţelei electrice de transport.

Citește și: BREAKING - Ludovic Orban: E posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public .

În cadrul proiectului de modernizare a staţiei recent demarat au fost deja achiziţionate echipamentele care urmează să fie implementate în etape succesive într-o perioadă de 34 de luni. În tot acest timp, pe parcursul lucrărilor, staţia va fi menţinută în funcţiune în condiţii de siguranţă, fără a afecta continuitatea în alimentare a consumatorilor.

Astfel, această etapă a investiţiei de modernizare a Staţiei Arefu, finanţată din fonduri proprii ale Companiei, va fi corelată cu proiectul de creştere a siguranţei în funcţionare a zonei de reţea Argeş-Vâlcea, prin realizarea staţiei 400 kV Arefu şi montarea unui autotransformator 400 kV MVA, 400/220 kV. Noua staţie 400 kV va fi una modernă, realizată în tehnologie GIS (Gas Insulated Switchgear) de ultimă generaţie. Lucrările pentru această etapă vor fi demarate în cursul anului viitor, fondurile necesare fiind deja alocate. Acest obiectiv face parte din aceeaşi direcţie de realizare a investiţiilor de importanţă majoră privind extinderea Reţelei Electrice de Transport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.