Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Guterres pledează pentru o alianţă internaţională de protecţie a refugiaţilor

www.reuters.com
Antonio Guterres

Viitorul secretar general al ONU, portughezul Antonio Guterres, a pledat vineri pentru o alianţă internaţională "capabilă să restabilească regimul de protecţie a refugiaţilor", relatează AFP. "De la sfârşitul anului trecut, asistăm la o deteriorare clară a regimului internaţional de protecţie a refugiaţilor", a declarat el la Lisabona în faţa parlamentului portughez, care i-a decernat Premiul pentru Drepturile Omului 2016.

"Frontierele au fost închise treptat, din ce în ce mai multe solicitări de azil au fost respinse", a afirmat fostul premier socialist portughez, care a denunţat "încălcarea dreptului internaţional al refugiaţilor". Invocând rolul exemplar al Portugaliei în materie de primire a refugiaţilor, Antonio Guterres a dat asigurări că Lisabona are "autoritatea morală de a mobiliza" comunitatea internaţională "astfel încât drepturile omului să progreseze din nou". De asemenea, Guterres a criticat "incapacitatea Europei de a se organiza pentru a respecta dreptul internaţional în materie de refugiaţi şi pentru a veni în ajutorul oamenilor aflaţi în situaţie dramatică".

Antonio Guterres îi va succeda în funcţie de la 1 ianuarie sud-coreeanului Ban Ki-moon, pentru un mandat de cinci ani, conform Agerpres. Guterres a fost prim-ministru socialist al Portugaliei între 1995 şi 2002, iar ulterior Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi din iunie 2005 până în decembrie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.