Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken solicită cooperarea Indiei în cazul asasinatului liderului sikh din Canada - VIDEO

GettyImages
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut vineri Indiei să "coopereze" cu autorităţile canadiene, după ce Ottawa a sugerat implicarea New Delhi în asasinarea unui lider sikh din Canada, informează AFP, citat de Agerpres.

"Din perspectiva noastră, este esenţial ca ancheta canadiană să continue", a răspuns Blinken, întrebat despre subiect în timpul unei conferinţe de presă la New York."Şi ar fi important ca India să colaboreze cu canadienii în această anchetă", a adăugat el.

El a subliniat că Statele Unite sunt în contact cu autorităţile indiene şi că Washingtonul doreşte ca ancheta să fie dusă până la capăt, să permită să se facă dreptate şi să se stabilească responsabilitatea."Suntem extrem de vigilenţi ori de câte ori există acuzaţii de represiune transnaţională, este ceva ce luăm foarte, foarte în serios", a spus el.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declanşat o criză diplomatică majoră, sugerând că autorităţile indiene au fost implicate în asasinarea, în iunie anul trecut, în faţa templului său din vestul Canadei, a unui lider sikh, Hardeep Singh Nijjar, care avea cetăţenie canadiană. Criza a fost marcată de expulzări reciproce de diplomaţi.

Chestiunea este delicată pentru SUA, ţară vecină şi aliată istoric al Canadei, dar care şi-a asumat, sub conducerea preşedintelui Joe Biden, să se apropie cu paşi rapizi de guvernul indian condus de Narendra Modi.

Casa Albă s-a grăbit joi să nege existenţa unei disensiuni între Statele Unite şi Canada cu privire la India, ca reacţie la informaţiile apărute în presă. Washington Post scria, într-un articol care a fost corectat ulterior, că Ottawa a cerut, fără succes, aliaţilor săi, şi în special Statelor Unite, să condamne public asasinarea liderului sikh, evidenţiind responsabilitatea New Delhi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.