Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anul viitor, am putea lua masa în spațiu. Ce preț va avea călătoria și meniul

Zephalto / Facebook
restaurant spatiu

Mâncatul unei mese la nivel de stele Michelin la "marginea spațiului" ar putea fi o realitate anul viitor, dacă firma franceză Zephalto va reuși. Întreprinderea de turism spațial, fondată de fostul controlor de trafic aerian Vincent Farret d'Astiès, vinde în prezent "bilete de pre-rezervare" pentru viitoarele călătorii într-o capsulă presurizată, denumită Celeste, atașată unui balon stratosferic, scrie CNN.

Această capsulă va urca la o altitudine de 25 de kilometri, permițând oaspeților să se minuneze de curbura Pământului. Între momentele în care vor admira priveliștile, călătorii vor fi serviți cu stil.

Biletele de prerezervare se vând la prețul de 10.000 de euro și le oferă cumpărătorilor șansa de a-și rezerva un loc atunci când biletele vor fi puse în vânzare. În total, o călătorie pe Celeste vă va costa 120.000 de euro.

Zephalto a declarat pentru CNN Travel că locurile de la bordul primelor zboruri de la sfârșitul anului 2024 până la mijlocul anului 2025 au fost deja ocupate, iar acum se vând locuri de pre-rezervare pentru jumătatea anului 2025 încolo.

Celeste promite să transporte șase pasageri și doi piloți la altitudine maximă în doar 90 de minute, cu o viteză de patru metri pe secundă. Capsula va pluti apoi deasupra Pământului timp de trei ore - timp suficient pentru a savura o masă cu mai multe feluri de mâncare și câteva pahare de vin francez bun.

Farret d'Astiès a declarat pentru CNN Travel că, în timp ce opțiunile de mâncare și băutură ale Celeste vor fi luxoase, "priveliștea și călătoria în general rămân punctul central al ofertei, permițând oaspeților să aprecieze și să se bucure de frumusețea împrejurimilor".

Mâncatul la mare altitudine

De când Dennis Tito, primul "turist spațial" din istorie, a atins cerul în 2001, puțini au fost cei care i-au călcat pe urme. Însă, în ultimii ani, companii de turism spațial de profil înalt, precum SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic, au făcut mișcări în acest domeniu, promițând să facă din spațiu următorul loc de vacanță obligatoriu de vizitat.

Zephalto, fondată în 2016, nu este singura companie care speră să transporte pasageri într-un balon cu aer cald de lux. Compania floridiană Space Perspective acceptă în prezent rezervări pentru nava sa Spaceship Neptune.

Merită să ne amintim că există o mare diferență între o călătorie în spațiul orbital - care implică decolări de mare viteză care distrug gravitația și o durată mai lungă - și spațiul suborbital, în care călătorii sunt expuși pentru scurt timp la imponderabilitate și la priveliști din spațiu în timpul unui zbor până la marginea atmosferei, la 60 de mile deasupra Pământului.

Călătoriile la "marginea spațiului", precum cele propuse de Zephalto și Space Perspective, sunt din nou diferite. Aceste capsule nu vor atinge de fapt spațiul suborbital, dar vor zbura totuși la o înălțime semnificativ mai mare decât un avion comercial obișnuit. Asta înseamnă priveliști minunate ale Pământului și ale stelelor, dar fără pierderea gravitației și senzația de imponderabilitate însoțitoare.

Farret d'Astiès compară atmosfera din interiorul Celeste cu cea din avion, dar cu priveliști mai incredibile și senzații de lux. Interiorul capsulei presurizate este proiectat în prezent de designerul francez Joseph Dirand. Proiectele nu au fost încă făcute publice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.