Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de la DNA: A dat dovadă de indiferenţă profesională şi dispreţ faţă de dreptul la viață

kovesi

Căpitanul Antonina Radu de la ISU Bucureşti a dat dovadă, la fel ca şi colegul său căpitanul George Matei, de indiferenţă profesională şi dispreţ faţă de dreptul constituţional la viaţă, potrivit referatului prin care procurorii militari din cadrul DNA cer în cazul inculpatei din dosarul "Colectiv" înlocuirea arestului la domiciliul cu măsura arestării preventive.

Citește și: Asta e LISTA NEAGRĂ: 128 de politicieni sunt pe ea

Procurorii anticorupţie contestă astfel decizia Tribunalului Militar Bucureşti, care a admis arestarea preventivă doar în cazul lui George Matei, în timp ce pentru Antonina Radu a dispus măsura arestului la domiciliu.

"În prezenta cauză, urmărirea penală efectuată ne obligă să analizăm particularităţile şi consecinţele unor fapte de abuz în serviciu săvârşite de către ofiţeri investiţi cu exerciţiul autorităţii publice. Distinct de semnificaţia cu caracter general a abuzului în serviciu, trebuie avute în vedere aspectele concrete rezultate din comiterea faptei, respectiv indiferenţa profesională şi superficialitatea în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, alterarea încrederii în posibilitatea pompierilor de a oferi cetăţenilor garanţia că pot să îşi ducă viaţa în siguranţă, legalitate, demnitate şi că au libertatea de a alege locaţiile, fără teama că vieţile omeneşti şi bunurile materiale ar putea fi în primejdie, şi dispreţul manifestat faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică", se arată în referatul DNA.

Citește și: Cum ”opera” vedeta PRO TV reținută de procurorii DIICOT: Ce rețetă a aplicat pentru a păcăli fiscul

Procurorii apreciază că la acest moment procesual se impune luarea faţă de inculpată a celei mai severe dintre măsurile preventive, deoarece pericolul lăsării ei în libertate ar fi real pentru buna desfăşurare a procesului penal.

În opinia reprezentanţilor DNA, cei doi ofiţeri ISU ar fi trebuit să îşi îndeplinească în mod exemplar atribuţiile de serviciu, având în vedere calitatea de militari activi în cadrul unei instituţii a statului care se bucură de mare încredere în rândul cetăţenilor şi are atribuţii exprese în apărarea vieţii şi a bunurilor.

Citeste si: Revoltă împotriva Inspecției Judiciare: A devenit un instrument de hărțuire

"Cei doi inculpaţi au ignorat cu desăvârşire menirea lor de reprezentanţi ai autorităţii statului şi prin neîndeplinirea cu rea credinţă a îndatoririlor, acţionând cu nepăsare şi indiferenţă au creat o stare de pericol permanentă asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv, cu consecinţa pierderii de vieţi omeneşti şi a vătămării grave a integrităţii şi sănătăţii multor persoane, implicând costuri uriaşe din partea persoanelor şi a statului, pentru că cei doi inculpaţi ofiţeri nu au înţeles rolul important al prevenirii unor situaţii de urgenţă (...). Măsura arestării preventive este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi este proporţională cu gravitatea acuzaţiei raportat la funcţia deţinută", se mai menţionează în documentul citat.

Citește și: Scandal de proportii. ICCJ, atac la Inspectia Judiciara in cazul Colectiv: E nepermis!

Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis, pe 10 noiembrie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a căpitanului George Matei, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistraţii au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a Antoninei Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu.

Cei doi ofiţeri de la ISU Bucureşti sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/ autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/ autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, au reţinut anchetatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.