Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț IMPORTANT pentru toți angajații din construcții - 'Mărul otrăvit' din Ordonanța lui Teodorovici

constructii

Din cauza faptului că OUG 114 privind modificările fiscale de la finele lui 2018 a acordat anumite facilități sectorului construcțiilor pe domenii CAEN și nu pe coduri COR, de clasificare a activităților, salariul minim de 3.000 de lei trebuie acordat tuturor angajaților companiilor din construcții, conform Mediafax.

Este vorba nu numai de constructori, ci și de cei ce desfășoară activități conexe, cum este personalul de întreținere sau cei care fac curățenie în birouri.

„Prevederile ordonanței se aplică angajatorilor care lucrează în domeniul construcțiilor și nu numai celor ce lucrează în domeniul construcțiilor. Problema este că beneficiază de acele facilități fiscale, altminteri foarte generoase, numai cei care obțin cel puțin 80% din cifra de afaceri efectiv din activitaea de construcții. O firmă poate avea cod CAEN activitatea de construcții și poate obține 65% din cifra de afaceri pe construcții și 35% din vânzări cu amănuntul. Va fi obligată să dea salariile de 3.000 de lei, dar nu va beneficia de facilități”, explică un expert contabil.

Ludovic Orban, atac EXPLOZIV la adresa Guvernului: încalcă flagrant legea și Constituția

Cei care lucrează la un angajator cu cod CAEN activitate de construcții și în mod efectiv realizează 80% din cifra de afaceri în domeniul construcțiilor sunt scutiți de impozitul pe venit, de contribuția la asigurările sociale de sănătate și de contribuția la asigurările sociale de pensii corespunzătoare pilonului doi.

„Un alt exemplu este situația zilierilor. Aceștia nu mai pot fi utilizați decât în cel mult trei sectoare de activitate. E o problemă. Zilierul nu mai poate fi utilizat decît cel mult 25 de zile continuu. Sunt lucruri noi”, spune expertul contabil.

De prevederile pentru domeniul construcțiilor beneficiază, conform ordonanței, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:

Radu Tudor, atac neașteptat la ministrul Apărării: a procedat într-un mod JENANT

a) angajatorii desfășoară activități în sectorul construcții care cuprind: – activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții; – domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN: 2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate; 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică; 2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă; 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții; 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții; 2363 – Fabricarea betonului; 2364 – Fabricarea mortarului; 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos; 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții; 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții; 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal; 2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; 0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei; 0812 – Extracția pietrișului și nisipului; 711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică

b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea

c) veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și sunt realizate în baza contractului individual de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.