Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de ULTIMĂ ORĂ - USR va contesta la CCR legea de aprobare a OUG 92

www.ccr.ro
CCR

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, luni, după ce comisia specială pentru legile justiției a aprobat, cu amendamente, legea de adoptare a OUG 92 pivind modificarea legilor justiției, că formațiunea sa politică va ataca actul normativ la Curtea Constituțională, informează Mediafax.

„Prevederea cea mai rea este prevederea privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii, este un text atât de vag, poate da naştere unor abuzuri şi cu siguranţă nu va fi bine primită şi de către magistraţi. E un pericol foarte mare, e un instrument împotriva magistraţilor şi am convingerea că el nu a fost introdus acolo în mod întâmplător. La cererea noastră expresă în cadrul comisiei de a ni se explica raţiunea pentru care a fost introdus acest articol nu am primit nicio explicaţie. Este un motiv pentru care vom contesta la CCR şi sper eu să avem câştig de cauză şi de această dată”, a declarat, luni, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion, membru în comisia specială pentru legile justiției.

Acesta s-a referit și la posibila înlăturare a unor procurori.

„Pe de altă parte, vorbind de o lege pentru aprobarea OUG 92/2018, aceea care a suscitat atâtea discuţii referitoare la înlăturarea unor procurori din cadrul Parchetelor, din DNA, din cadrul Parchetului general de pe lângă ICCJ, cu ocazia adoptării acestei legi, acestui raport pentru această lege, nu s-a rezolvat chestiunea neretroactivităţii acestei ordonanţe de urgenţă. Deşi ministrul justiţiei a spus că nu se aplică retroactiv, văzând textul din OUG o interpretare ar fi că se poate aplica retroactiv şi că pot fi înlăturaţi din aceste parchete şi procurorii numiţi în mod legal la data respectivă, în trecut pentru că îndeplineau condiţiile legale la acea dată, ceea ce însemană că vom insista pe lângă Avocatul poporului care, sper eu, că în sfârşit s-o fi întors din concediu să atace la CCR aceste dispoziţii şi, în orice caz, în momentul în care va trece legea, vom contesta şi noi la Curtea Constituţională, înclusiv pentru aceste motiv”, a menționat deputatul USR.

Citește și: Acuzație NĂUCITOARE: Dragnea și PSD au ascuns faptul că au plătit datoria externă din fonduri europene .

Stelian Ion a adăugat că vor fi efecte negative în plan extern.

„Ca o concluzie, în loc să îmbunătăţim aceste ordonanţe şi să punem în acord legile justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, Comisia Iordache a făcut exact contrariu şi în plen se va vota, probabil, zilele următoare, o variantă care se îndepărtează şi mai mult de recomandările Comisiei de la Veneţia (...) Din păcate consecinţele vor fi negative pe mai multe planuri. În plan extern ne stricăm imaginea faţă de partenerii noştri, este foarte posibil să fim acţionaţi la Curtea de justiţie europeană, cum s-a întâmplat şi în cazul Poloniei şi atunci vom fi puşi în faţa unor sancţiuni pecuniare importante. eu cred că se va ajunge şi la acel moment. Nu se poate ca toate organismele europene să greşească”, a indicat acesta.

omisia parlamentară pentru legile justiției a adoptat, luni, cu amendamente, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Legea a fost adoptattă cu 12 voturi pentru, 3 voturi contra și o abținere.

Una din modificări se referă la abrogarea articolului privind continuarea detașărilor pe perioada exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România.

De asemenea, un amendament introduce posibilitatea ca în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție să funcționeze, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

Comisia parlamentară pentru legile justiției a admis, luni, un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.

La ședință trecută, a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților, respectiv "neîndeplinirea condiției privind buna reputație".

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.