Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de ultimă oră al IGSU: Autorizaţiile de securitate la incendiu devin obligatorii! De când intră în vigoare decizia și care e situația în județe

Facebook / ISU București - Ilfov
pompieri ISU

Începând cu 1 octombrie 2017, autorizaţiile de securitate la incendiu devin obligatorii, fără a se mai aplica termenul de graţie acordat pentru intrarea în legalitate a construcţiilor puse în funcţiune în lipsa respectivei autorizaţii.

Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor. Această sancţiune nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.

IGSU precizează că în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.

"În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel naţional au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu şi 2.086 de autorizaţii de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada 1 ianuarie - 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 de amenzi în cuantum de 12,2, milioane lei", se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

Citește și: Acuzaţii GRAVE la adresa unei vedete a Antenei 1 implicată într-un dosar de proxenetism: Cum îşi racola victimele

BUCUREŞTI

În perioada de referinţă ianuarie-septembrie 2017 numărul solicitărilor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu este de 777 la nivelul Capitalei, iar autorizaţiile de securitate la incendiu emise au fost 267. Totodată, numărul de cereri pentru obţinerea avizelor de securitate la incendiu este 1719 şi avizele de securitate la incendiu - 606.

* BISTRIŢA-NĂSĂUD

Solicitările privind emiterea de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, depuse în primele nouă luni al acestui an la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, au fost admise în proporţie de 27,5%, potrivit datelor comunicate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marius Rus.

În perioada ianuarie - septembrie, au fost depuse 349 solicitări în vederea obţinerii şi emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, dintre care 181 au fost cereri de avize pentru imobile în curs de edificare sau în renovare şi 168, cereri de autorizare a clădirilor sau obiectivelor deja finalizate.

Dintre acestea, au fost admise 61 cereri pentru avize şi 35 pentru autorizaţii de securitate la incendiu, restul fiind fie respinse, cu referat de justificare ataşat, fie încă în curs de verificare.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud a precizat că, de la începutul anului, au existat sute de solicitări de asistenţă tehnică pentru cei care doreau să intre în legalitate, aceştia primind informaţii despre documentele de care au nevoie şi despre condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească.

BRAŞOV

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Ţara Bârsei" Braşov, a înregistrat de la începutul anului 2017, un număr de 582 de cereri pentru avize şi autorizaţii pentru incendiu, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, plt.maj. Luiza Dănilă. Dintre acestea, au fost soluţionate un număr de 192 de avize, din care 78 au fost emise, iar restul respinse.

În ceea ce priveşte autorizaţiile pentru incendiu, din de 159 soluţionate, 49 au fost emise, restul respinse. Din totalul de documente primite, 221 se află în lucru, potrivit sursei citate.

Referitor la situaţia avizelor din unităţile de învăţământ, prezentată la sfârşitul lunii august de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a reieşit faptul că 119 clădiri nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Doar 20 deţin autorizaţie la incendiu. La nivelul judeţului Braşov există 627 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, dar multe dintre acestea sunt construcţii vechi la care nu s-au adus modificări constructive şi nu se supun avizării şi autorizării.

*DOLJ

Sala Polivalentă din Craiova, şcoli, licee, grădiniţe şi nenumărate instituţii publice funcţionează fără avize de securitate la incendiu şi, potrivit datelor Primăriei Craiova, pentru multe este foarte greu să îl obţină, fie din motive tehnice care ţin de proiectarea clădirilor, fie organizatorice.

Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a afirmat recent într-o conferinţă de presă că, în urma schimbării legislaţiei ISU, foarte puţine clădiri mai îndeplinesc condiţiile de autorizare ISU, una dintre acestea fiind şi Sala Polivalentă din Craiova.

"Dacă e să o iei aşa, toate proiectele sunt greşite, pentru că legislaţia atât de mult s-a schimbat din punct de vedere al ISU încât niciun proiect vechi nu mai are legătură cu legislaţia ISU. Probabil că la vremea respectivă au avut nişte avize şi nişte aprobări", a spus Genoiu într-o conferinţă de presă, în luna august.

El a mai afirmat că la Sala Polivalentă din Craiova este dificil de găsit o soluţie pentru a îndeplini criteriile de autorizare, însă una dintre acestea ar fi mărirea numărului de locuri.

"Lucrurile legate de scări la Sala Polivalentă sunt complicate şi sper să găsim o soluţie pentru a putea funcţiona în legalitate. Emil Boc, la Cluj, a mai băgat încă 10 milioane de euro şi a mărit sala cu 3.000 de locuri şi a ajuns la 10.000 de locuri. Poate că ajungem şi noi la concluzia că ne trebuie o sală de cel puţin 7.000 de locuri. Dar lucrăm la problema aceasta cu ISU", a spus Genoiu.

Potrivit raportului de evaluare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor la nivelul municipiului Craiova, pe semestrul I al anului 2017, realizat de Primărie, la Sala Polivalentă nu sunt marcate şi nu se cunosc punctele de adunare în caz de evacuare, intervalul de timp între două instructaje periodice nu este de cel mult o lună pentru personalul cu funcţii de execuţie, care sprijină serviciile de urgenţă şi scările de evacuare a spectatorilor din tribune nu respectă prevederile criteriilor de performanţă specifice rampelor şi scărilor.

Deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost identificate şi la sediile Companiei de Apă Oltenia S.A. Craiova, Termo Craiova SRL, RAT SRL Craiova, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Filarmonica Oltenia, Opera Română, precum şi la sediile Primăriei Craiova şi la Căminul pentru persoane vârstnice, unde nu sunt asigurate suficiente mijloace necesare (tărgi, cărucioare) asigurării evacuării în caz de incendiu în pavilionul central al căminului de bătrâni, la etajele I - IV fiind peste 200 de paturi pentru bătrâni semidependenţi şi dependenţi, care nu se pot evacua singuri.

Citește și: Decizie incredibilă a doctorului Gheorghe Burnei: Ce a făcut după ce tribunalul i-a dat voie să profeseze într-un spital de stat / VIDEO

* ALBA

Un număr de 254 de solicitări au fost depuse la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba în primele opt luni în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, fiind emise în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren 58 de avize şi 18 autorizaţii de securitate la incendiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, maior Tristan Gheorghe Fogaraşi, au fost depuse ''eforturi susţinute'' pentru soluţionarea tuturor solicitărilor în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.

De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada ianuarie - august, inspectorii de prevenire au derulat 302 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 161 de amenzi, în cuantum de 200.100 lei.

''Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 235 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate'', a menţionat Fogaraşi.

El a amintit că IGSU a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căruia persoanele interesate pot verifica necesitatea obţinerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

* CLUJ

În judeţul Cluj, la ISU au fost solicitate, în primele opt luni ale anului în curs, 423 de cereri de avizare pentru securitate la incendiu, din care, până acum, au fost respinse 208 şi a fost acordat avizul în 209 cazuri, restul de şase fiind în analiză.

''Au fost solicitate 423 de cereri avizare securitate la incendiu, 58 de cereri de avizare la protecţie civilă, 183 de cereri autorizare securitate la incendiu, patru cereri autorizare protecţie civilă, 34 de cereri acorduri focuri de artificii, 7 petiţii şi 89 de cereri acordare asistenţă tehnică de specialitate, 1.259 de alte cereri privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă, respectiv obiective care nu se încadrează în HG 571/2016 sau în HG 862/2016'', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea.

Conform acestuia, au fost eliberate 209 avize de securitate la incendiu, precum şi 38 de avize de protecţie civilă, fiind respinse 208 avize privind securitatea la incendiu şi 19 avize privind protecţia civilă.

''Autorizaţii de securitate la incendiu au fost eliberate 71, au fost respinse 105 autorizaţii privind securitatea la incendiu. Au fost respinse 4 autorizaţii privind protecţia civilă. Au fost emise 33 de acorduri jocuri de artificii, a fost respins un joc de artificiu. S-a răspuns la 7 petiţii, s-a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 89 de cazuri şi au fost emise 1.259 de răspunsuri privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, aici mă refer la acele investiţii care nu se încadrează în HG 571/2016 sau în HG 862/2016'', a mai spus Cornea.

* TELEORMAN

Un număr de 50 de unităţi de învăţământ şi alte 28 de instituţii publice au solicitat obţinerea autorizaţiei pentru securitate la incendiu de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "AD Ghica" Teleorman, Gelu Dragomir, în privinţa unităţilor de învăţământ, au fost emise cinci autorizaţii şi 29 de avize de securitate la incendiu. Alte 15 solicitări au fost respinse iar una nu s-a încadrat în prevederile HG 751/2016. În cazul celorlalte instituţii publice solicitante, au fost emise două autorizaţii şi opt avize. Cele rămase nu s-au încadrat în HG 751/2016 sau au fost respinse. În perioada de referinţă, ISU "AD Ghica" a oferit asistenţă tehnică de specialitate în 134 de cazuri care au avut nevoie de informaţii suplimentare pentru întocmirea documentaţiei.

* BRĂILA

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a emis în primele opt luni ale anului, la nivelul judeţului Brăila, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, 24 avize şi cinci autorizaţii de securitate la incendiu.

''În primele opt luni ale anului 2017, s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor 225 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu'', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt.col. Ştefan Stoian.

De asemenea, în perioada menţionată, inspectorii de prevenire au derulat 473 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 279 amenzi în cuantum de 445.500 lei.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 871 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

* PRAHOVA

Aproape 500 de solicitări au fost depuse, în primele opt luni ale anului, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Potrivit unui comunicat al ISU Prahova, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţului au fost emise 95 avize de securitate la incendiu, 89 de solicitări de eliberare a avizelor fiind respinse, 21 documentaţii tehnice fiind incomplete, în timp ce 164 solicitări nu au făcut obiectul obţinerii avizului.

De asemenea, au fost eliberate 53 autorizaţii de securitate la incendiu, 39 fiind respinse, zece având documentaţii incomplete, iar 13 nefăcând obiectul obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat, pentru AGERPRES, că în acest moment sunt pe rol aproximativ 200 de dosare înainte pentru avizare sau autorizare, aproape 60 de cereri fiind depuse doar în cursul zilei de joi.

"De asemenea, în perioada 1 ianuarie - 31 august, inspectorii de prevenire au derulat 811 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 607 amenzi în cuantum de 585.000 lei şi 3400 avertismente. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 178 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate", mai arată comunicatul citat.

Citește și: Dezvăluiri şi acuzaţii fără precedent la adresa DNA: 'Mi-au SPERIAT copilul'

* DÂMBOVIŢA

Peste 500 de solicitări de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu au fost depuse la nivelul judeţului Dâmboviţa, iar în urma controalelor efectuate în această perioadă au fost date amenzi în cuantum de 44.000 de lei, se arată într-o informare a ISU Dâmboviţa.

''În primele opt luni ale anului 2017, s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor 535 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivelul inspectoratului au fost emise 85 avize de securitate la incendiu şi 40 autorizaţii de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada menţionată, inspectorii de prevenire au derulat 556 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 52 amenzi în cuantum de 44.000 lei'', se precizează în informarea ISU Dâmboviţa.

În document se mai arată că, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat al ISU Dâmboviţa a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 769 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

În perioada 2016-2017, s-au planificat şi efectuat controale inopinate de prevenire la toate unităţile de învăţământ din judeţ, în vederea identificării clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu.

''Au fost identificate 212 clădiri cu destinaţia învăţământ (din componenţa a 204 unităţi de învăţământ) care nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, astfel: 17 licee cu 18 clădiri fără autorizaţie de securitat la incendiu;126 şcoli cu 131 clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu; 61 grădiniţe cu 61 clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu'', se mai arată în informarea ISU Dâmboviţa.

* TIMIŞ

În primele opt luni ale anului, ISU Banat a soluţionat 2.857 de solicitări privind avizarea/autorizarea, din care 536 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.

''La nivelul judeţului Timiş au fost emise 172 de avize de securitate la incendiu, 64 de autorizaţii de securitate la incendiu şi 1.328 de puncte de vedere privind securitatea la incendiu'', a declarat pentru AGERPRES Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.

Potrivit acesteia, până la 31 august, inspectorii de prevenire au derulat 677 de acţiuni de control în timpul cărora s-au aplicat 181 de amenzi în cuantum de 558.500 de lei.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 200 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

* OLT

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au aplicat anul acesta amenzi în valoare de peste 200.000 de lei din cauza unor deficienţe privind normele de securitate la incendiu, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei Dan Nedeloiu.

El a precizat că în primele nouă luni ale acestui an inspectorii de prevenire din cadrul ISU Olt au efectuat 722 de acţiuni de prevenire şi control, în urma cărora au aplicat 188 de amenzi în sumă totală de 217.000 lei. În aceeaşi perioadă, la ISU Olt au fost înregistrate 380 de solicitări pentru emiterea unor avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, însă s-a constat că în aproape jumătate din cazuri nu era necesar un aviz sau autorizaţie de la ISU.

"În urma verificării documentaţiei tehnice şi a lucrărilor din teren, au fost emise 72 de avize şi 25 de autorizaţii de securitate la incendiu, 50 de solicitări sunt în curs de analiză şi la alte 50 de solicitări mai sunt necesare completări ale documentaţiei ori lucrări la spaţiile pentru care s-a solicitat aviz/autorizaţie şi s-a dispus revenire în vederea obţinerii avizelor sau autorizaţiilor. Personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 310 cazuri", a spus Nedeloiu.

* VÂLCEA

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a respins anul acesta şapte solicitări de avize şi şase cereri de autorizaţii de securitate la incendiu deoarece nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru eliberarea acestor documente, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cătălin Popescu.

''De la începutul acestui an şi până în prezent, la ISU Vâlcea au fost depuse 87 de cereri de avize pentru securitate la incendiu şi, în urma analizei dosarelor şi a verificărilor din teren, au fost emise 80 de avize şi 7 solicitări au fost respinse. În privinţa autorizaţiilor de securitate la incendiu, la ISU Vâlcea au fost depuse 40 de solicitări şi au fost emise 36 de autorizaţii de securitate la incendiu, şase fiind respinse pentru că s-a constat că nu îndeplineau condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei", a spus Popescu.

* BUZĂU

În primele nouă luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a primit 398 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu din care 110 au fost conforme cu dispoziţiile legale.

''Nu toate construcţiile au îndeplinit însă condiţiile de avizare, pentru că, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţean au fost emise doar 66 avize de securitate la incendiu şi 46 autorizaţii de securitate la incendiu'', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, George Creţu.

Potrivit acestuia, în alte 472 de situaţii, personalul specializat al ISU a acordat asistenţă tehnică de specialitate.

Citește și: O cunoscută judecătoare, IRONII fără precedent la adresa ambasadorului Hans Klemm: 'Se pricepe la toate'

* TULCEA

Toate unităţile de învăţământ tulcene care nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu la începutul acestui an şcolar au început demersurile pentru obţinerea avizelor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

''O parte au depus documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, iar celelalte unităţi de învăţământ sunt în stadii avansate de proiectare şi execuţie a lucrărilor, după caz, de conformare cu legislaţia în vigoare'', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Florentin Daciu.

El a mai spus că numărul cererilor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu înregistrat în ultima săptămână nu a fost neobişnuit de mare, în contextul în care începând cu data de 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională, pentru nedeţinerea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.