Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ de ultimă oră de la Ministerul de Externe: Ce se întâmplă cu standardele nucleare

lazar comanescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, joi, că România este văzută drept unul dintre statele membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în care se respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare. "Componenta nucleară în mixul energetic românesc are o pondere semnificativă, e undeva la 20%. România e una dintre nu foarte multele membre ale AIEA care dispune de întregul ciclu al utilizării energiei nucleare, de la materia primă până la producţia ca atare de energie electrică. Graţie şi AIEA, evaluărilor pe care agenţia le face în ţările membre, România e percepută ca unul dintre statele membre în care se respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare. E un lucru foarte important, care ne încurajează în a continua să vedem în energia nucleară o componentă foarte importantă în mixul nostru energetic", a declarat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu directorul general al AIEA, Yukiya Amano.

El a precizat că vizita oficialului AIEA are loc sub auspicii deosebite, dat fiind că sunt "un pic mai mult de 60 de ani" de când România este membru al acestei agenţii. La rândul său, Yukiya Amano a vorbit despre rolul AIEA şi despre importanţa securităţii nucleare. "Agenţia are o bază de date în ce priveşte traficare materialelor nucleare, sunt peste 300.000 de informaţii adunate din 1995. Multe dintre ele sunt de natură foarte periculoasă. Dacă materialul nuclear cade în mâinile unor terorişti, acest material poate fi folosit în scopuri negative. Agenţia poate da anumite linii directoare privind prevenirea acestor incidente, astfel are un acord cu vameşi şi cu poliţişti de frontieră pentru a detecta traficarea de materiale radioactive sau nucleare. Asigurăm echipamente (...) ţărilor care au nevoie de ele. Avem şi o bază de date privind traficul ilicit de materiale nucleare", a spus Amano.

Oficialul a precizat, însă, că responsabilitatea de a întări securitatea nucleară revine fiecărui stat, rolul agenţiei fiind acela de a ajuta statele să obţină standarde înalte de securitate nucleară. "Putem să le ajutăm cu îndrumare, sesiuni de training, echipamente şi acces la baza de date", a adăugat Yukiya Amano, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.