Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ important al Principesei Margareta: Dorim să promovăm în continuare, alături de instituţiile Statului, imaginea şi interesele României în lume

www.realitatea.net
Regele Mihai Principesa Margareta

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a afirmat miercuri seară că Familia Regală doreşte să-şi dedice şi anul viitor energiile, alături de instituţiile Statului, pentru promovarea imaginii şi intereselor României în întreaga lume. În discursul rostit la Seara Regală a Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti, principesa a menţionat că aceasta nu va fi, însă, o sarcină uşoară deoarece "niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine", la fel cum "percepţii greşite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii, nu sunt uşor de demontat".

"Aşadar, îngăduiţi-mi să subliniez în seara aceasta ceea ce familia mea şi cu mine sperăm să realizăm în anul care vine. În plus faţă de îndatoririle noastre obişnuite în comunităţile ţării şi de acţiunile noastre caritabile, vrem să ne dedicăm energiile, alături de instituţiile Statului, pentru promovarea imaginii şi intereselor României în întreaga lume. Sunt pe deplin conştientă că nu este o sarcină uşoară, că ani de bună reputaţie pot fi şterşi într-un incident neplăcut şi că niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine. Ca voi toţi, ştiu, de asemenea, că percepţii greşite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii nu sunt uşor de demontat", a spus principesa Margareta.

Ea consideră că atât realizările României de la căderea comunismului, cât şi "ce a obţinut în 150 de ani ca stat modern şi în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat şi prezentat mai bine lumii întregi". "Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acurateţe şi mai modernă a ţării noastre este în beneficiul direct al cetăţenilor noştri, mulţi dintre ei muncind şi trăind în afara graniţelor noastre. Cu ocazia călătoriilor noastre, a discursurilor şi a multor altor angajamente publice, dorim să aducem la lumină rădăcinile profund europene ale ţării şi societăţii noastre şi contribuţia noastră durabilă pe continentul european; o contribuţie multi-disciplinară, multi-religioasă şi multi-etnică. Această contribuţie a îmbogăţit continentul şi s-a îmbogăţit de la el, o contribuţie care nu este îngheţată în trecut, ci în multe privinţe trăieşte o renaştere astăzi, când milioane dintre cetăţenii noştri îşi au reşedinţa în alte ţări, mulţi - sper - pentru o perioadă scurtă de timp", a punctat Custodele Coroanei române.

Fără a fi "o întreprindere pur naţionalistă", efortul Familiei Regale vrea să evidenţieze "interconectarea Europei de Vest cu aşa-numitul Orient" şi sublinierea "rolului esenţial al celor două mari naţiuni nord-americane care fac parte din Alianţa transatlantică" ca şi necesitatea de a rămâne uniţi, a explicat principesa Margareta. "Nu cred că efortul Familiei Regale este o întreprindere pur naţionalistă. Căci ceea ce intenţionăm să facem va sublinia, sper, cât de interconectată este Europa de Vest cu aşa-numitul Orient. Suntem împreună acum pentru că am fost întotdeauna împreună; doar crudele momente de răsucire ale istoriei ne-au distanţat temporar. Iar efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. Aşa cum liderii politici români o fac în mod constant, trebuie şi noi să subliniem rolul esenţial al celor două mari naţiuni nord-americane care fac parte din Alianţa transatlantică şi de ce trebuie să rămânem uniţi. Acum, când Familia Regală începe un nou an de angajamente publice în interesul României, sperăm să ne bazăm pe sfaturile înţelepte şi pe sprijinul vostru. Dar, mai presus de toate, ne bazăm pe încrederea şi înţelegerea tuturor românilor", a spus principesa.

Custodele Coroanei şi-a exprimat regretul pentru absenţa regelui Mihai de la eveniment, pe care obişnuia să-l prezideze. "Tatăl meu, Regele Mihai, obişnuia să prezideze astfel de recepţii chiar în această încăpere, dar în circumstanţe foarte diferite. Pentru România acelor vremi, condiţiile erau sumbre; ne confruntam fie cu dominaţia nazistă şi fascistă, fie cu dominaţia Uniunii Sovietice a lui Stalin. Îmi pare rău că Majestatea Sa Regele nu poate fi în această seară cu noi, dar ştiu că ar fi primul care ar evidenţia faptul că România este, astăzi, într-o poziţie incomparabil mai bună: ţara noastră este membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, o reţea de organizaţii care face absolut imposibilă o nouă împărţire a sferelor de influenţă în Europa şi, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar şi asigură securitatea şi prosperitatea noastră în viitor", a afirmat principesa Margareta.

Ea s-a angajat ca "lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite" să nu se stingă niciodată. "De-a lungul vieţii mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far şi să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestăţii Sale păleşte. Dar, în seara aceasta, fac în faţa tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite, nu se va stinge niciodată", a mai spus principesa Margareta.

În numele şefilor misiunilor diplomatice şi a organizaţiilor internaţionale acreditate în România, Decanul Corpului Diplomatic, Nunţiul Apostolic Miguel Maury Buendia, a transmis Familiei Regale călduroase urări "de bunăstare şi fericire" şi "respectuoase gânduri de bine", precum şi "cele mai bune urări de sănătate" regelui Mihai, conform Agerpres.

Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Elena, soţul acesteia - Alexander Phillips Nixon, principesele Sofia şi Maria. La eveniment au fost prezenţi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.