Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ îngrijorător al serviciilor ruse: Circa 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat din ţară pentru a lupta alături de terorişti

FSB
FSB, arest

Circa 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate pentru a lupta 'alături de terorişti', a anunţat marţi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care se teme de reîntoarcerea acestora în ţară în condiţiile în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut aproape în totalitate teritoriul pe care îl controla în Siria şi Irak, relatează AFP. 'S-a constatat că aproximativ 4.500 de ruşi au plecat în străinătate pentru a participa la lupte alături de terorişti', a declarat într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului oficial Rossiiskaia Gazeta, directorul FSB Aleksander Bortnikov.

Până în prezent, serviciile de securitate au făcut cunoscută existenţa a 2.900 de jihadişti ruşi care luptă în Irak şi Siria, majoritatea originari din republicile musulmane instabile din Caucaz. Potrivit lui Bortnikov, peste 9.500 de persoane au fost judecate în Rusia în ultimii cinci ani pentru 'infracţiuni legate de terorism sau de extremism'.

În urma anunţului preşedintelui Vladimir Putin privind retragere parţială a forţelor ruse din Siria, FSB a afirmat că se teme că jihadişti din Siria se vor întoarce pe teritoriul Rusiei. Rusia a fost ameninţată de mai multe ori de Statul Islamic şi de ramura siriană a Al-Qaida după lansarea intervenţiei sale militare în Siria, pe 30 septembrie 2015. În Rusia au avut loc mai multe atacuri revendicate de aceste grupări în ultimele luni, între care şi atentatul care s-a soldat cu 16 morţi şi zeci de răniţi pe 3 aprilie la metroul din Sankt Petersburg (nord-vest), conform Agerpres.

'Situaţia actuală necesită găsirea de noi metode mai eficiente de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor globale', a declarat marţi dimineaţă preşedintele rus, subliniind importanţa cooperării între serviciile de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.