Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț TULBURĂTOR: Ce temperaturi URIAȘE am putea avea în viitor, în marile orașe

canicula

Sub efectul încălzirii globale și al fenomenului de ''insule de căldură urbane'', marile orașe ar putea înregistra o creștere suplimentară a temperaturii de 7 °C sau chiar 8°C până în 2100, potrivit unui studiu publicat luni. Aceste proiecții se bazează pe scenariul unei creșteri continue a emisiilor de gaze cu efect de seră pe tot parcursul secolului, relatează AFP.

Aproximativ 5°C ar fi atribuite încălzirii globale, restul provenind de la ''insule de căldură urbane'' generate de dispariția spațiilor verzi în favoarea betonului și asfaltului, subliniază studiul publicat în Nature Climate Change.

Citește și: Dezvăluiri de SENZAȚIE: Cum a trecut Hillary Clinton peste înfrângerea în fața lui Donald Trump

Aceste ''insule'' sunt cele care fac orașele mai calde decât împrejurimile lor și accentuează canicula și valurile de căldură, având drept consecință un consum mai mare de energie pentru răcirea clădirilor, creșterea riscurilor pentru sănătate, disconfort, un aer mai poluat, calitate mai proastă a apei și mai puțină productivitate la locul de muncă.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, Francisco Estrada, de la Institutul de Studii pentru Mediu din Olanda, 5% din orașele cele mai populate s-ar putea confrunta cu creșteri ale temperaturilor de 8°C și chiar mai mult.

Cercetătorii au estimat și costul acestor evoluții pentru orașe.

Astfel, un oraș situat la mijlocul eșantionului de 1.692 de orașe studiate ar pierde echivalentul a 1,4 până la 1,7% din PIB pe an până în 2050 și între 2,3 și 5,6% până în 2100 , potrivit lor. Pentru orașul cel mai afectat, pierderile ar putea ajunge la 10,9% din PIB până în 2100.

Citește și: Bulgaria, Cehia şi România au stabilit un precedent în Coreea de Nord: Ce decizie RADICALĂ au luat

Prin urmare, contează orice măsură pentru a acționa împotriva acestor insule de căldură, indiferent dacă este vorba de a planta copaci sau a acoperi trotuarele și acoperișurile cu verdeață, spun cercetătorii.

Orașele reprezintă 1% din suprafața planetei, dar consumă aproximativ 78% din energia mondială și produc mai mult de 60% din emisiile de gaze cu efect de seră din arderea combustibililor fosili (gaz, cărbune, petrol), notează oamenii de știință, anunță Agerpres.

Țările lumii și-au fixat ca obiectiv la sfârșitul lui 2015, la Paris, să limiteze la 2°C încălzirea globală în raport cu nivelul din era Revoluției industriale, reducând concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.