Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul care îi dă curaj lui Putin să atace și mai mult: 'Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp actualul conflict continuă'

The sun
Vladimir Putin

Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice în cursul actualului conflict militar, izbucnit prin invazia rusă, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters, relatează Mediafax.

"Eu cred că a înţeles toată lumea că a deveni membru al NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă. Problema este ce se întâmplă când se încheie războiul", a afirmat Stoltenberg, în cursul unui eveniment organizat la Bruxelles de filiala germană a Fondului Marshall al Statelor Unite.

Liderii statelor membre NATO vor analiza, cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania, posibilitatea de a oferi Ucranei garanţii de securitate după încheierea conflictului militar cu Rusia.

Ucraina cere insistent aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia se opune vehement unei astfel de acţiuni, iar acesta este unul dintre motivele invocate de Kremlin pentru a justifica actuala invazie militară în Ucraina.

Divergențe în NATO pe acest subiect

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, relatează AFP, informează News.ro.

”Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei” Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles.

”Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a subliniat el.

”Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a anunţat el.

”Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, declară el.

Motivul

Statele Unite şi multe alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu ”Declaraţia de la Bucureşti”, declară AFP mai mulţi diplomaţi de la NATO.

La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia ”vor deveni membre NATO”, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

Aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO - clauza apărării colective -, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac.

Pe de altă parte, o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO - în timp ce se află în război cu Rusia - ”nu este pe agenda” NATO, a declarat Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina ”uşurează” aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că ”da şi nu”.

Jens Stoltenberg a recunoscut că există ”puncte de vedere diferite în alianţă” în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei, potrivit CNN.

”Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova”, a subliniat Jens Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.