Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul care pune pe jar toată Europa: Ruta balcanică nu a fost închisă

imigranti-refugiati-agerpres-465x390

Ministerul de Interne sârb a anunţat joi că în ultimele cinci zile au fost interceptaţi circa o mie de refugiaţi care au încercat să intre ilegal în Serbia traversând pe jos zonele muntoase greu accesibile, transmite agenţia EFE. Într-un comunicat semnat de ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, se menţionează că 'numărul persoanelor care încearcă să treacă graniţa ilegal a scăzut', mulţi migranţi fiind descurajaţi de sporirea controalelor şi patrulelor la frontiere.

Ministerul de Interne sârb nu menţionează ţările de provenienţă ale migranţilor interceptaţi, dar un ONG local afirmă că aceştia sunt, în ordine, afgani, pakistanezi, sirieni şi irakieni. Ministrul Stefanovic a mai precizat că, pe lângă controalele consolidate la graniţele cu Bulgaria şi Macedonia, poliţia şi armata vor spori monitorizarea zonelor din apropierea Kosovo şi a graniţei cu Muntenegru, pentru a bloca rutele alternative. În urma sporirii controalelor, migranţii nu mai recurg foarte mult la serviciile traficanţilor de persoane, în schimb caută căi de acces în Serbia prin zonele muntoase greu accesibile. Prin urmare, patrulele sârbe ce monitorizează aceste zone au fost echipate cu elicoptere, dispozitive pentru vedere nocturnă, iar blindatele au fost dotate cu camere de supraveghere.

Între timp, circa o sută de migranţi aflaţi la frontiera sârbo-ungară au intrat joi în a patra zi de grevă a foamei, ei încercând astfel să exercite presiuni asupra autorităţilor ungare pentru a deschide graniţa, care este de anul trecut securizată cu un gard de sârmă ghimpată. Totodată, autorităţile de la Belgrad au avertizat că aşa-numita rută a Balcanilor folosită de migranţi pentru a ajunge în ţările bogate din vestul Europei de fapt nu este închisă şi au cerut ajutor Uniunii Europene pentru ca refugiaţii să poată călători legal. În Serbia sunt blocaţi în prezent circa 3.000 de migranţi, majoritatea din Afganistan şi Pakistan. Aceştia sunt consideraţi 'imigranţi economici' şi prin urmare au şanse reduse de a primi azil, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.