Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul FIERBINTE pe care îl va face în curând Norvegia - Va spune dacă se alătură pactului de reducere a producţiei petroliere

foraj platforma

Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, va anunţa în curând dacă îşi reduce producţia de ţiţei, a declarat luni ministrul Energiei, Tina Bru, o eventuală decizie pozitivă putând creşte impactul măsurilor globale destinate susţinerii preţului petrolului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

După mai multe zile de negocieri, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit duminică să-şi reducă producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie, o scădere echivalentă cu aproximativ 10% din producţia mondială de petrol.

"Acordul convenit în rândul statelor producătoare OPEC+ este foarte pozitiv", a declarat Tina Bru, adăugând că Norvegia va lua o decizie cu privire la o posibilă reducere a producţiei "în viitorul apropiat".

OPEC+ a subliniat că ar dori ca şi alţi producători de petrol, precum SUA, Canada, Brazilia şi Norvegia, să îşi reducă şi ei producţia cu o cantitate cumulată de cinci milioane barili de petrol pe zi.

Citește și: Raed Arafat, despre sezonieri: 'Nimeni nu a crezut că vor fi 2.000/zi. Solicitarea, pe cale diplomatică'

Norvegia a informat că va analiza o reducere unilaterală a producţiei sale în sprijinul acordului dar nu a precizat cât de mare ar putea fi această reducere potenţială.

În luna februarie a acestui an, producţia de ţiţei a Norvegiei a fost de 1,75 milioane barili pe zi, în creştere cu 26% comparativ cu luna februarie a anului trecut. Dacă se adaugă şi producţia de condensat şi gaze naturale lichide, producţia de hidrocarburi a Norvegiei a fost de 2,1 milioane barili pe zi, echivalentul a aproximativ 2% din producţia mondială.

Preţul petrolului fluctua luni după ce impactul pozitiv al acordului de reducere a producţiei convenit de OPEC+ a fost contracarat de îngrijorările că nici măcar această reducere fără precedent a producţiei nu va fi suficientă pentru a reduce superoferta care există în prezent pe piaţă ca urmare a pandemiei de coronavirus care a afectat cererea.

Consumul mondial de combustibil este cu aproximativ 30% mai mic din cauza pandemiei de coronavirus care a ucis peste 100.000 de persoane şi a introdus în carantină guverne şi companii din întreaga lume.

"Nu ne aşteptăm la o revenire sustenabilă a preţului la petrol până la apariţia pe piaţă a unei cereri semnificative, în trimestrul al treilea", susţine Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.