Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul lui Călin Popescu Tăriceanu după întâlnirea cu preşedintele Serbiei: Am reafirmat sprijinul României pentru integrarea în UE a Serbiei

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere joi cu preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în România. Discuţiile au vizat aspecte ale cooperării bilaterale româno-sârbe, parcursul european al Serbiei şi perspectivele pentru un angajament sporit al Uniunii Europene pentru Balcanii de Vest. Potrivit unui comunicat de presă transmis de şeful Senatului, în cadrul întrevederii au fost abordate şi teme precum evoluţiile recente în regiune şi importanţa pe care ambele state o acordă protejării minorităţilor naţionale ca factor de democratizare cu impact semnificativ asupra stabilităţii regionale.

Tăriceanu a reafirmat sprijinul României pentru integrarea în Uniunea Europeană a Serbiei, arătând că România înţelege importanţa unei regiuni stabile şi prospere a Balcanilor de Vest şi va susţine continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene în definirea priorităţilor pe agenda europeană, la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. „În procesul de aderare la UE al Serbiei, România urmăreşte cu atenţie aspectele bilaterale care ţin de respectarea, la standardele adoptate de statele membre UE, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a mai afirmat preşedintele Senatului, conform comunicatului.

Potrivit aceleiaşi surse, preşedintele Senatului a spus că vrea ca Serbia să adopte punerea la dispoziţie a manualelor şcolare, asigurarea unui acces mai bun la media în limbile minorităţilor naţionale şi participarea adecvată a minorităţilor naţionale în sfera publică, iar un prim pas în soluţionarea acestor aspecte ar fi reluarea lucrărilor Comisiei Mixte româno-sârbe interguvernamentale privind situaţia minorităţilor naţionale care nu s-a mai reunit din 2013. De asemenea, discuţiile dintre cei doi au cuprins şi cooperarea celor două state în plan economic, interconectările reţelelor de transport şi energie fiind considerate proiecte strategice de mare importanţă pentru dezvoltarea întregii regiuni. În cadrul întrevederii, preşedintele Senatului a fost însoţit de senatorul PSD Şerban Nicolae, senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu şi ambasadorul României în Republica Serbia, Oana-Cristina Popa, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.