Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANUNȚUL șefului SRI: Vor fi schimbari importante in serviciu

hellvig

Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune că vrea să schimbe total faţa Serviciului pe care-l conduce şi modul în care se raportează la societate. Într-un discurs la Cluj Napoca, Hellvig a susţinut că cetăţeanul este cel care trebuie să exercite control asupra Serviciului şi că este nevoie de mai multă transparenţă, informarea corectă fiind indispensabilă pentru democraţie, relatează jurnalistul Radu Tudor pe blogul personal.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, avertizează că modul în care au loc ameninţările de securitate s-a schimbat. De data aceasta nu mai este vorba doar de ameninţări la adresa statului român.

Vezi și: Cozmin Gușă anunță APOCALIPSA: De azi înainte ne putem aștepta la orice

CARE SUNT AMENINŢĂRILE DIN PERSPECTIVA SRI
Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor.

Serviciul Român de Informaţii va trece, din aceste motive, prin schimbări în următoarea perioadă. Una dintre cele mai importante se referă la modul în care cetăţenii vor putea contribui la eliminarea ameninţărilor de securitate.

Vezi și: EXCLUSIV Operațiune PNL: Distrugeți-l pe Tăriceanu!

SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Serviciul Român de Informaţii se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm. (…) În această realitate complexă, cetăţeanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securităţii naţionale, ci se impune reevaluarea potenţialului său. Din perspectiva mea, cetăţeanul este esenţa devizei noastre “Patria a priori”. Aceasta este esenţa parteneriatului pe care îl propunem societăţii româneşti.

Hellvig mai susţine că întreaga activitate a SRI va deveni mai transparentă, iar cetăţenii vor avea mai mult control asupra Serviciului.

Vezi și: Mișcare SURPRIZĂ în Siria. Cuba trimite forțe speciale în ajutorul lui Bashar Al-Assad/ VIDEO

SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Democraţia nu înseamnă doar voinţa unei majorităţi politice, parlamentare. Democraţia înseamnă mai mult decât alternanţa la putere în baza alegerilor. Desigur, acestea sunt premisele unei societăţi libere. Dar democraţia funcţională înseamnă guvernare în serviciul cetăţeanului, asigurând acestuia posibilitatea controlului atât de necesar evitării derapajelor. (…) Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică.

Directorul SRI a mai anunţat că una dintre priorităţile madantului său este consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite şi cu aliaţii din comunitatea euro-atlantică de informaţii.

Vezi și: Rușii lovesc cu TERMINATORUL. Ce super-armă aruncă în luptă după atacul asupra ambasadei la Damasc

Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.