Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apa sărată din Bangkok, noua 'realitate' în contextul creşterii nivelului mării

blog.inspitrip.com
bangkok

Autorităţile thailandeze transportă apă potabilă cu camioanele în unele zone din Bangkok şi au solicitat locuitorilor să facă mai rar duş din cauza agravării secetei şi a creşterii nivelului mării, care ridică nivelul de salinitate din oraş, un risc din ce în ce mai frecvent în multe localităţi asiatice, conform climatologilor citaţi vineri de Thomson Reuters Foundation, potrivit Agerpres

Autoritatea responsabilă de alimentarea cu apă în Bangkok a declarat că apa de la robinet devine salină pe măsură ce apa mării pătrunde în râul Chao Phraya afectat de secetă, sursă importantă de apă pentru central Thailandei.

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a cerut marţi populaţiei să oprească apa la robinete şi să se spele mai rar pentru a face faţă secetei care afectează nordul şi centrul Thailandei.

Situaţia ar putea fi înrăutăţită de prelungirea sezonului secetos din Thailanda, care a început în noiembrie şi care durează de obicei până în aprilie. Autorităţile au declarat că în acest an sezonul secetos ar putea dura până în iunie. În 14 provincii în regiunile agricole din centrul, nordul şi nord-estul ţării a fost declarată secetă.

Condiţiile secetoase au agravat intruziunea apei sărate, ceea ce poate avea un impact major asupra agriculturii şi sănătăţii din cauza contaminării apei potabile, a declarat Suppakorn Chinvanno, climatolog la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok. ''Devine o problemă din ce în ce mai gravă, intruziunea manifestându-se în acest an mai departe spre interior şi mai devreme'', a spus el pentru Thomson Reuters Foundation. ''Va avea un impact grav asupra agriculturii din regiune, întrucât orezul este o cultură foarte consumatoare de apă", a afirmat specialistul.

Multe dintre oraşele mari din Asia, inclusiv Mumbai, Shanghai, Bangkok, Ho şi Min şi Jakarta, sunt localităţi costiere, situate la altitudini joase, ceea ce le face vulnerabile la creşterea nivelului mării şi la evenimente climatice extreme, precum cicloanele, mai frecvente şi mai distrugătoare.

Indonezia intenţionează să îşi mute capitala în insula Borneo deoarece Jakarta - situată pe coasta de nord a insulei Java - se scufundă încet şi este afectată de inundaţii frecvente.

Oraşele situate în delte sunt afectate din ce în ce mai des de pătrunderea apei sărate, a declarat Diane Archer de la Institutul Stockholm pentru Mediu din Bangkok. ''Realitatea schimbărilor climatice şi creşterea nivelului mărilor înseamnă că acest lucru va deveni din ce în ce mai des o problemă pentru oraşele din delte deoarece apa de mare pătrunde în râuri şi acvifere, în special în timpul secetei şi în locurile în care apele subterane sunt deja epuizate", a explicat ea.

''Bangkok controlează extracţia apei subterane, dar este afectat de subsidenţă, ceea îl face mai vulnerabil la creşterea nivelului mării. Pe măsură ce nivelul mării continuă să crească, este probabil ca salinitatea să devină o ameninţare din ce în ce mai mare", a subliniat ea.

În alte zone din delta fluviului Mekong, intruziunea apei sărate este deja o problemă, unele oraşe din Vietnam monitorizând nivelurile de salinitate pentru a-i informa pe fermieri dacă apa este sigură pentru efectuarea irigaţiilor, a precizat Archer. ''Fermierii ar putea fi nevoiţi să îşi adapteze culturile la altele mai potrivite pentru apa salmastră'', a adăugat ea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.