Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

APAPR: Peste 500.000 de români ar fi surpriși plăcut, dacă s-ar uita la contul Pilon II-au 10.000 lei

rfi.ro
demografie deficit pensii

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a calculat că între 500.000 de români până la un milion nu știu faptul că au în contul de Pilonul II de pensii suma de 10.000 de lei, fiind convinși că au mai puțin sau deloc, potrivit datelor prezentate marți.

„Aproape un milion de români au cel puțin 10.000 de lei în cont (n.r. - în contul de Pilonul II de pensii) și nu cunosc acest lucru. Asta înseamnă că fie consideră că au mai puțin de 10.000 de lei, fie că nu știu deloc că au bani în Pilonul II. Asta reprezintă un lucru care să ne dea și nouă de gândit (n.r. - ca asociație și fonduri de pensii private) și românilor”, a spus Radu Crăciun, președintele APAPR, într-o conferință de presă.

Estimarea s-a făcut pe baza unor extrapolări. Într-un studiu sociologic realizat de către compania de cercetare Isra Center, la solicitarea APAPR, una dintre întrebări a fost „Știți câți bani aveți în contul de pensii?”. Doar 3% dintre respondenți au afirmat că au peste 10.000 de lei.

„În paralel, am calculat, din estimările noastre, câți ar avea, de fapt, peste 10.000 de lei. Am descoperit discrepanța dintre calculul nostru teoretic și statistica pe care o sugera analiza noastră. Prima dată am crezut că este o greșeală de calcul, pe care am refăcut-o, revalidat-o. În final, am ajuns la concluzia că aproape un milion de români, cu siguranță, peste 500.000 – 600.000, au cel puțin 10.000 de lei în contul lor, fie că nu știu că au atât de mult, fie nu știu deloc”, a detaliat Crăciun.

Pilonul II, care a fost lansat în mai 2008, cumula active nete de 9,9 miliarde de euro, la finele lunii septembrie, în creștere cu 5,5% față de finele primul semestru, care erau administrate de șapte fonduri. La acesta erau 7,18 milioane de participanți, comparativ cu finele primului semestru, când erau 7,15 milioane de participanți.

Pentru Pilonul II, contribuțiile totale virate în acest an vor fi de 7,7 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), o creștere de 8,5%, comparativ cu anul trecut, mai arată calculele APAPR.

Studiul Isra Center a fost realizat, cantitativ, la nivel urban, în perioada 28 august - 13 septembrie 2018, pe un eșantion de 907 persoane cu vârsta de 20-55 ani, eroarea de eșantionare fiind de +/- 3,25%. Studiul a fost completat de o analiză cantitativă pe trei focus grupuri (25- 35 ani, 36- 45 ani, 46- 55 ani), cu o durată de 2,5 ore, desfășurate în București, precedate de două zile de completare a unui jurnal.

APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private și 3 bănci depozitare) și o reprezentativitate de 100% pe piața pensiilor private. Asociația este afiliată la federația europeană de profil, Pensions Europe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.