DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Apărare `la scară largă` pentru ex-ministrul Bodog - Avocații săi vor ca ICCJ să ceară de la MS datele complete de muncă a tuturor consilierilor din 2012-2022

ebihoreanul.ro
florian bodog

Instanța supremă a ascultat, marți, solicitările avocatului fostului ministru Florian Bodog, actual senator, deferit justiției de DNA pentru modalitatea în care a menținut în funcție o consilieră personală care încasa salariul fără a fi prezentă la muncă.

La termenul de marți al procesului de mare corupție al actualului senator Bodog, apărătorul acestuia a prezentat la cererea judecătorilor ICCJ probele pe care le consideră necesar a fi administratea prin intermediul instanței supreme pentru apărarea eficientă a clientului său.

Astfel, avocatul a solicitat instanței supreme să facă o serie de adrese la Ministerul Sănătății, de la care să ceară date referitoare la angajați, fișe de pontaj, precum și să funrizeze o listă cu toți conislierii personali avuți de miniștri Sănătății în perioada 2012-2022.

„Privind proba cu inscrisuri vă solicităm să emiteți adresa la Ministerul Sănătății care sa arate adresele referitoare la tematica necesității centralizării achizițiilor publice legat de activitatea efectivă prestata pe aceasta tematica de Olivia Baciu.

Autorul rechizitoriului contesta orice prestație în baza contractului de munca în ceea ce o privește pe Baciu.

Noi arătăm că au existat prestații ce au legătură cu contractul și tematica ministerului din acea perioada.

Emiteți adresa tot la minister pentru emiterea rapoartelor pentru toți consilierii miniștrilor din perioada 2012-2022.

Emiteți adresa la minister pentru a se vedea saca au existat delegații sau deconturi pe nunele lui Baciu.

Dorim să încuviințați audierea martorilor prof. univ. Podariu Codruța și Dan Dorica, coordonator centru pilot pentru centrul boli rare. Dorim sa fie audiate. Au interacționat personal cu Baciu în timpul activității sale ca și consilier personal al ministrului.

DNA intervine

Dna: de acord audierile de martori. Privind înscrisurile. De acord cu adresa privind delegațiile și deconturile.

Celelalte adrese cerute considerăm că trebuie respinse. Dosarul conține suficiente probe pe aceasta tema iar relevanta probatorie nu este suficienta.

Astfel, judecătorii au rămas, marți, în pronunțare privind cererile de probe în apărarea și au stabilit să ia o decizie până la termenul din 6 septembrie.

Un complet de trei judecători al ICCJ, ce îl are președinte pe magistratul Constantin Epure, unul dintre cei care l-a condamnat pe fostul șef al PSD Liviu Dragnea, a început, marți judecata în dosarul de mare corupție al fostului ministru Florian Bodog, actual senator, în legătură cu felul în care a menținut în funcție o consilieră personală care timp de un an nu ar fi muncit.

La termenul de marți al procesului instanța a dat citire actului de trimitere în judecată a fostului ministru și a consilierei sale, Olivia Baciu (Marcu).

content-image

După acest moment instanța i-a întrebat pe cei doi inculpați dacă doresc judecarea în procedură simplificată. Cei doi au arătat în fața judecătorilor că doresc să se apere și să fie administrate toate probele anchetatorilor DNA.

Tot, marți instanța a cerut avocaților celor doi să indice probele pe care le consideră necesare pentru apărarea celor doi.

După dezbateri instanța a rămas în pronunțare și a stabilit ca fostul demnitar și ex-consiliera sa să dea declarații la termenul din 6 septembrie.

Liber la judecată

Judecătorii de drepturi și libertăți de la instanța supremă care au primit spre analiză dosarul de mare corupție al fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, au stabilit că probele anchetatorilor DNA sunt valide și că judecata în poate începe.

„În temeiul art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile şi excep?iile formulate de inculpa?ii Bodog Florian Dorel şi Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea.

Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin rechizitoriul nr.280/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corup?iei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecă?ii în cauza privind pe inculpații Bodog Florian Dorel şi Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea.

Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în procedura de cameră preliminară, în cuantum de câte 200 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în cameră de consiliu, astăzi, 23 noiembrie 2021”, a stabilit magistratul ICCJ în primă fază.

Bodog se pregătește...

Fostul ministru al Sănătății, actual senator în Parlamentul României, Florian Bodog a plătit integral prejudiciul constatat de către procurorii DNA în ancheta în care îl acuză pe acesta de angajarea fictivă  a unei consiliere care nu a prestat nici măcar o zi de activitate în cadrul ministerului.

Concret, la momentul difuzării acestei știri, potrivit legilor aflate în prezent în vigoare, fostul demnitar este prezumat nevinovat până la momentul stabilirii unei decizii definitive de către o instanță de judecată.

Cu toate acestea deși se consideră nevinovat în nume personal și deși și legile îi asigură nevinovăția până la momentul unei decizii definitive, fostul ministru Florian Bodog, a depus pentru sechestrarea suma de aproape 75.000 de lei, suma constatată drept prejudiciu de către anchetatorii de la DNA.

Contextual este de amintit că aceeași posibilitate a avut-o și Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, posibilitate de care fostul lider al PSD nu s-a folosit niciodată invocându-și mereu nevinovăția.

Fișă de dosar

Florian Bodog este acum judecat pentru fapte de mare corupție, respectiv, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).

Alături de el va răspunde în fața magistraților ICCJ Olivia Andreea Marcu fostă Baciu, angajată în funcția de consilier personal al ministrului Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale).

În calitate de ministru al Sănătății, arată DNA, inculpatul Bodog Florian Dorel ar fi acționat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcția de consilier personal, să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

În același context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecințe juridice.

Ministerul Sănătății a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că, la data săvârșirii faptelor, inculpatul Bodog Florian Dorel avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia.

A plătit integral prejudiciul...

„La data de 26.08.2021 inculpatul Bodog Florian Dorel a depus extrasul contului bancar nr...., în care a consemnat suma de 75.741,25 RON (vol.3 fil.276).

- Prin ordonanța nr.280/P/2019 din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.277-280) s­a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 75.656 lei, asupra sumelor de bani existente în contul bancar nr. ...deschis pe numele inculpatului Dorel Bodog, în care a consemnat suma de 75.741,25 RON, măsura fiind adusă la îndeplinire prin procesul verbal din data de 26.08.2021.”, notează DNA în dosarul transmis instanței supreme.

Este de amintit că într-un caz similar, fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, a refuzat constant să achite prejudiciul constatat de către procurorii DNA în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Totodată, în același dosar fosta soție a ex-liderului PSD, Bombonica Dragnea a achitat integral prejudiciul, lucru luat în considerarea de către magistrații ICCJ la stabilirea deciziei finale.

Fostul lider al PSD a fost condamnat, definitiv, de către ICCJ în respectivul dosar la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.